2018. május 24. Eszter, Eliza
Miskolc
12°C / 23°C
Brutális filmkínálattal várja a nézőket az idei CineFest is!
minap.hu
|
2017. augusztus 17. 10:28
|
frissítve: 2017. augusztus 19. 09:43
A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén 14. alkalommal, szeptember 8-17. között várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon.

A fesztivál idén is a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek, mint eddig is, a fesztiválon lesz a magyarországi premierje.

loving_vincent_cinefest_filmfesztival.jpg

A Nagyjátékfilmes versenyprogramban idén is olyan alkotásokat válogattak be, melyekről azt gondolják a szervezők, megmutatják, mi történt a mozgóképes világban az elmúlt egy évben. Lesz formabontó mű, mint például Bruno Dumont a műfajt kvázi megszüntető musicalje, a Jeannette, mely Jeanne D’Arc gyerekkorát mutatja be. Ugyanakkor, például a Loving Vincent című, Van Gogh halálát körüljáró brit-lengyel koprodukció pedig különleges és abból a szempontból is rendhagyó, hogy minden egyes képkockája egy-egy önálló olajfestmény.

ciambra_cinefest_filmfesztival.jpg

Jonas Carpignano a Mediterranea után visszatér a CineFestre második nagyjátékfilmjével, az A Ciambrával, mely igazi coming of age történet – ahogy még sosem láttuk és egy különleges spin off is egyben, hiszen a korábbi film egyik mellékszereplője kapott egy egész estés filmet.

aprils_daughter_cinefest_filmfesztival.jpg

A világ legrosszabb és legkegyetlenebb anyukáját mutatja be az April lánya című mexikói thriller-dráma, mely igazi hátborzongató mű egészen az utolsó képsorokig. Egy különleges férfiszerelmet mutat be a skót Isten országa című alkotás, és a mindenekfelett győzedelmeskedő érzelem a lírai meséje a világszerte már sok helyen körülrajongott Columbus.

columbus_cinefest_filmfesztival.jpg

Ha már sztárfilmről van szó, a Safdie testvérek akció-őrülete, a Robert Pattinson főszereplésével készült Jólét mozivásznon csak a CineFesten lesz látható, mielőtt a Netflixen debütálna. Francesca Eastwood pedig karrierje eddig legnagyszerűbb alakítását nyújtja a Natalia Leite rendezte, számos erkölcsi kérdést felvető A bosszú angyalában, miképpen Dakota Fanning is a kizárólag erős idegzetűeknek javasolt Megtorlásban mutatja meg, hogy miért tartják őt nagy reménységnek. Mark Hamill pedig a Brigsby medvében lép fel egy meglepő szerepben, mely tulajdonképpen egy nagyon szerethető mese a keresztútról, ahol találkozik múlt és jövő.

Magyar film is lesz versenyben: a Vékes Csaba rendezte A hetedik alabárdos, mely az első olyan alkotás, mely a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programja segítségével készült el. Újdonság, hogy most először versenyez orosz film a CineFesten: a Szívritmuszavarok hőse, Oleg, az iszákos mentős próbálja megmenteni magát és a házasságát a mai baljós világunkban.

A Kitekintő/Open Eye kategóriában újfent olyan alkotásokat mutatnak be, melyek már bizonyítottak a világ nagy mozgóképes eseményein. Például a svéd Ruben Östlund rendezte A négyzet. A fergeteges poénokkal megspékelt mű idén megkapta Cannes-ban az Arany Pálmát.

negyzet_cinefest_filmfesztival.jpg

Szintén ebben a szekcióban debütál, csakúgy, mint a Stephen Frears rendezte Viktória és Abdul, mely a fesztivál zárólfilmje is egyben. A királynők életében amúgy is jártas filmes ezúttal Viktória királynő különleges kapcsolatát mutatja be indiai szolgájával, Abdullal. A Norman: egy New York-i fixer mérsékelt tündöklése és tragikus bukása kedves édes kis mese becsületről, barátságról, manipulációról és politikáról.

norman_cinefest_filmfesztival.jpg

Igazi ritkaság, hiszen felnőtteknek szól még sincs benne se szex, se sokkoló erőszak, csak Richard Gere, aki ezúttal Woody Allenesre vette a figurát. A Felfelé folyik, hátrafelé lejt is Kitekintő-mozi: Julian Barnes díjnyertes regényének adaptációja. Öngyilkosság, tiltott szerelem, bonyolult érzelmi viszonyok Jim Broadbent felejthetetlen alakításával fűszerezve. A Szibériai szerelem pedig egy különleges dokumentumfilm, mely azt mutatja be, hogy Oroszországnak e részén még most is a család és a gyerek egy nő életének egyetlen célja és értelme. De ettől a filmtől valahogy mégsem háborodunk fel ezen…

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat