2017. december 18. Auguszta
Miskolc
-3°C / 2°C
Egy restaurátorműhely titkait mutatták be a Múzeumok Őszi Fesztiválján
minap.hu
|
2017. október 04. 16:09
|
frissítve: 2017. október 06. 22:11
A Múzeumok Őszi Fesztiválja több mint egy hónapon át tartó rendezvénysorozata keretében, szerdán Tóth Edina restaurátor tartott előadást a Herman Ottó Múzeum papszeri épületében. A következő program egy interaktív tárlatvezetés lesz majd egy hét múlva, a Színháztörténeti és Színészmúzeumban.

muzeumok_oszi_fesztivalja_171004_vcs_09.jpg

Fotó: Végh Csaba

Tóth Edina ezúttal a Fráter György Katolikus Gimnázium diákjainak és más érdeklődőknek tartott előadást. - Huszonhárom éve dolgozom a Herman Ottó Múzeumban. Eleinte nem is tudtam, mi a munkája egy restaurátornak, csak a kezük alá dolgoztam, segítettem nekik. Aztán egyre jobban elkezdett érdekelni a szakma, több iskolát is elvégeztem. Ma kerámiával, fémmel és fával dolgozom - mondta el portálunknak.

muzeumok_oszi_fesztivalja_171004_vcs_01.jpg

Tóth Edina elmondása szerint, vannak olyan nehéz kerámiák, amelyeket egyetlen ember nem is tud összerakni. A múzeum egyik leghíresebb darabjához, az Arcos urnához például három-négy szakértőre volt szükség. – Nagyon szeretem, amikor az apró darabokból megformálódik egy-egy edény. Különösen tetszenek a szép bükki, vékony falú és a hombár edények - emelte ki a restaurátor.

muzeumok_oszi_fesztivalja_171004_vcs_04.jpg

Az előadás közben résztvevők ki is próbálhatták a cserépdarabok összeragasztását, A restaurátor elmondta, eredetileg ezer-ezerkétszáz fokon kell ezeket kiégetni, sokszor azonban, például mikor sírba, a halott mellé temették az edényeket, nem alkalmaztak ekkora hőfokot, így ezeket a darabokat nehezebb restaurálni. – A hiányokat gipsszel pótoljuk - hasonló színben - a díszítéseket is visszaadjuk ezeken a felületeken – hangoztatta Tóth Edina. 

Nem

Videótár

A vízilabdások is ajándékoztak
01:35
Csongor és Tünde a Kamarában
01:48
Szeretet sütiért adomány
01:34
Adventi foglalkoztató, királyi ételek
02:12
Avalon Mikulásfutás
01:50
Egy éves az Egészségfejlesztési Intézet
02:24
Élő Betlehem a Baráthegyi Majorságban
02:11
Kohászattörténeti verseny
02:11
Szeretet sütigyárban Demeter Ervin és Csöbör Katalin
01:42

Most

Jelenleg nincs adás!