2018. május 21. Konstantin
Miskolc
7°C / 20°C
Ezrek operája beavató előadás a Szent István téren
minap.hu
|
2017. június 19. 16:49
|
frissítve: 2017. június 20. 18:08
Kodály több műve és az opera műfaji határait feszegető zenei kínálat egyaránt helyet kapott az idei operafesztivál programjában. 2017-ben a Bartók Plusz Operafesztivál bekapcsolódik abba a programba, melynek középpontjában Kodály Zoltán zeneszerző, világhírű zenepedagógus, népzenekutató áll.

Kodály több fontos műve megszólal az operafesztivál tíz napja alatt, az Ezrek operája idén a Székely fonó. A Magyar Állami Operaház vendégjátékát a Miskolci Nemzeti Színház nagyszínpadán láthatják majd az érdeklődők. A választás azért esett erre a helyszínre, mert szükség van a zsinórpadlásra és a forgószínpadra, de az előadást a Szent István téri LED-falon egyenes adásban láthatják majd az érdeklődők.

opfeszt_ezrek_operaja_170619_bl_2.jpg

– Aki itt lesz, az egy felvezető műsort is kap, ami egy izgalmas és új megjelenési formája lesz az Ezrek operájának – hangoztatta Kesselyák Gergely fesztiváligazgató, hozzátéve, hogy a hagyományokhoz híven most is tartanak két beavató előadást, június 19. után 21-én, szerdán is.

szentistvan_ezrek_operaja_170619_bl_1.jpg

Az Operaház vendégjátékában a Székely fonó egy különleges megfogalmazása lesz látható, ami vitákat is kiváltott az elmúlt hónapokban, a premier óta. A lengyel Michał Znaniecki rendezte a művet.

opfeszt_ezrek_operaja_170619_bl_3.jpg

– Úgy gondolom, a lengyelek képesek egy hullámhosszra kerülni velünk, magyarokkal. Azt a magyar bánatot, lélekrezdülést, amit Kodály talán önkéntelenül belekomponált ebbe a műbe, a lengyel rendező nagyon megérezte. Aki a hagyományos történetet, kosztümöket várná, annak ez újszerű dolog lesz, de művészileg, drámailag és érzelmileg is nagyon mély előadásról van szó – emelte ki a fesztiváligazgató. – Aki autentikusabb élményre vágyik, az a második beavatón, „hagyományos” előadásként is találkozhat majd a művel.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat