2018. június 18. Arnold, Levente
Miskolc
13°C / 23°C
Ezrek operája, látványkoncert, Candide – Hétfőn is elvarázsolt minket az Operafesztivál
minap.hu
|
2017. június 19. 13:33
|
frissítve: 2017. június 22. 09:10
Az idei Ezrek operája Kodály Zoltán Székely fonó című daljátéka. Az első beavató előadást hétfő délután 5 órától tartották a Szent István téren. De ezen a napon láthattuk és hallhattuk egyebek mellett Fekete Nándor orgonaművész összművészeti látványkoncertjét is.

Az Ezrek operája idén a Székely fonó. A Magyar Állami Operaház vendégjátékát a Miskolci Nemzeti Színház nagyszínpadán láthatjuk majd. A hagyományokhoz híven most is tartanak két beavató előadást, június 19-én és 21-én, hétfőn illetve szerdán.

Az Operaház vendégjátékában a Székely fonó egy különleges megfogalmazása lesz látható, ami vitákat is kiváltott az elmúlt hónapokban, a premier óta. A lengyel Michał Znaniecki rendezte a művet.

operafesztival_-_hetfo_-_szent_istvan_ter_20170619_bl_21_web.jpg

– Úgy gondolom, a lengyelek képesek egy hullámhosszra kerülni velünk, magyarokkal – nyilatkozta korábban lapunknak Kesselyák Gergely fesztiváligazgató. – Azt a magyar bánatot, lélekrezdülést, amit Kodály talán önkéntelenül belekomponált ebbe a műbe, a lengyel rendező nagyon megérezte. Aki a hagyományos történetet, kosztümöket várná, annak ez újszerű dolog lesz, de művészileg, drámailag és érzelmileg is nagyon mély előadásról van szó. Aki autentikusabb élményre vágyik, az a második beavatón, „hagyományos” előadásként is találkozhat a művel.

operafesztival_-_hetfo_-_szent_istvan_ter_20170619_bl_26_web.jpg

Szintén a Szent István téren koncertezett hétfőn a Prima Díjas Fourtissimo. Az együttes 2012-ben indult, hogy meghódítsa a fúziós dzsessz világát. Az ország legjobb session-zenészeivel kiegészülve láttak hozzá egy teljesen új zenei anyag megvalósításának. Így született meg a The road so far című stúdióalbum, melyen több, azóta díjnyertes daluk is hallható (Mali, Funk4Fun, Dominica). 2015-ben nagy sikerrel mutatkoztak be Németország legrégebbi dzsesszfesztiválján, a Gronau Jazzfesten. A közönség- és a szakmai sikerek egy csapásra az ország egyik legnépszerűbb dzsesszformációjává emelték a Fourtissimo Jazz Orchestrát.

operafesztival_-_hetfo_-_szent_istvan_ter_20170619_bl_28_web.jpg

Közvetlenül a Fourtissimo után, este 8 órakor következett Fekete Nándor orgonaművész összművészeti látványkoncertje. A többszörös nívódíjas orgonaművész zenei pályafutása Miskolcon kezdődött. Európa legmodernebb szállítható koncertorgonájának a birtokában több száz teltházas, nagy sikerű templomi, rendezvénytermi és szabadtéri hangverseny fűződik a nevéhez.

operafesztival_-_hetfo_-_szent_istvan_ter_20170619_bl_38_web.jpg

„Zene a képekben” címmel ezúttal egy olyan programzenei összeállítást álmodott meg, amely a zenével egyenrangú szintre emeli a látványelemeket. Az előadásban látható fotósorozat elkészítésére K. Orosz Ila fotóművészt kérte fel, aki helybeliként ismeri Miskolc és környékének összes csodáját.

operafesztival_-_hetfo_-_szent_istvan_ter_20170619_bl_46_web.jpg

Kísérőrendezvényként kiállítást is megtekinthettünk a Miskolci Nemzeti Színház társalgójában, ahol a Bartók Plusz 2017 programjában bemutatott Phone’ szimfonikus zenei performanszban használt, a 19. század végéről és a 20. század elejéről származó gramofonokat csodálhatjuk meg közelről. A tárlatot 8 órakor nyitják meg.

operafesztival_-_hetfo_-_szent_istvan_ter_20170619_bl_52_web.jpg

Este 9-től pedig Leonard Bernstein: Candide című művét nézhettük meg a Nyári Színházban. A musical, operett, sőt vígoperaként is emlegetett mű ritka vendég a magyar színpadokon.

candide_operafesztival_170619_mti.jpg

Danielle Rohr (b) Paquette, Johannes Strauss (b2) Candide, Chris Murray (k) Pangloss, Elisandra Melián (j2) Kunigunda és Paul Jadach (j) Maximilian szerepében Leonard Bernstein Candide című musical-operettjében, amelyet a Theater Pforzheim vendégjátékában mutattak be a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon június 19-én. MTI Fotó: Vajda János

Leginkább a nyitány, vagy Kunigunga „Glitter and Be Gay” kezdetű áriája hallható az operagálákon. A Bartók Plusz Operafesztiválon a németországi Pforzheim-i Színház vendégjátékában látható az 1956-ban a Broadway-n bemutatott darab.

candide_operafesztival_170619_mti1.jpg

Johannes Strauss (b) Candide és Elisandra Melián (j) Kunigunda szerepében
Nem

Olvasnivaló

Ajánlat