2017. december 17. Lázár, Olimpia
Miskolc
-3°C / 1°C
Felújítják a Dobó Katica Bölcsődét
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2017. június 19. 15:56
|
frissítve: 2017. június 20. 14:26
Több mint 163 millió forintból újítják fel a Dobó Katica Bölcsődét. A belvárosi intézményben kicserélik a nyílászárókat, elvégzik az épület akadálymentesítését és külső hőszigetelését, korszerűsítik a fűtést, de egy új játszóudvar is fogadja a kicsiket szeptembertől.

A munkák ideje alatt a gyerekek ellátása és a beiratkozás is a Dózsa György úti Mesemalom Bölcsődében történik. A felújítás várhatóan szeptember 15-én fejeződik be.

A Vörösmarty városrészben a felnőtt és a gyermekorvosi rendelőt, és egy általános iskolát is felújítottak az utóbbi időszakban. Molnár Péter önkormányzati képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy a felújítások eredményeképpen az intézmények még költséghatékonyabban tudnak működni.

bolcsode_felujitas_170619ml_5.jpg

Fotó: Mocsári László

– Nem kell például akkora fűtésszámlát fizetni. Ugyanakkor a gyermekek egy szebb környezetben tudnak fejlődni, tanulni – fogalmazott a politikus.

Az 1979-ben, Falk Judit okleveles építészmérnök által tervezett, 60 fős bölcsőde eredeti funkcióját mai napig megtartotta, épületszerkezeti szempontból azonban elavult, felújításra szorul. A pavilonos elrendezésű épületben három gondozási egység, hat csoportszoba és egy gazdasági blokk található.

dobo_katica_bolcsode_170614_ja_4.jpg

Fotó: Juhász Ákos

A komplex felújítási projekt magában foglalja az energiatakarékosságot célzó beruházások közül a nyílászárók cseréjét, a külső hőszigetelést, a fűtési rendszer korszerűsítését. Sor kerül a szabadidős programoknak lehetőséget biztosító terek fejlesztésére, valamint az udvar-, játszóudvar felújítására, biztonságossá tételére.

Az akadálymentesítés biztosítása érdekében a mosdót a mozgássérültek közlekedéséhez szükséges előírásoknak megfelelően alakítják át. Mindhárom gondozási egység bejáratánál – a jelenlegi lépcsők helyett, – enyhén emelkedő, kisebb lejtésű járdát alakítanak ki. A gyengénlátók számára pedig a térkő burkolaton belül eltérő, kontrasztos színű vezető sáv készül.

dobo_katica_bolcsode_170614_ja_8.jpg

A beruházásnak köszönhetően olyan modern, korszerű körülmények között tudják majd elhelyezni gyermekeiket a környéken élők, ahol a minőségi neveléshez szükséges feltételek biztosítottak lesznek.

A projekt 100 százalékos támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege több mint bruttó 163 millió forint.

Nem

Videótár

A vízilabdások is ajándékoztak
01:35
Csongor és Tünde a Kamarában
01:48
Szeretet sütiért adomány
01:34
Adventi foglalkoztató, királyi ételek
02:12
Avalon Mikulásfutás
01:50
Egy éves az Egészségfejlesztési Intézet
02:24
Élő Betlehem a Baráthegyi Majorságban
02:11
Kohászattörténeti verseny
02:11
Szeretet sütigyárban Demeter Ervin és Csöbör Katalin
01:42