2018. május 28. Emil, Csanád
Miskolc
14°C / 24°C
Kérdések, válaszok, tapasztalatok – Szurkolói bejárás az épülő stadionban
Jáborcsik András/ amigeleken.hu
|
2017. június 18. 19:44
|
frissítve: 2017. június 19. 17:09
Az új diósgyőri stadiont építő Market Zrt. nemrégiben immár második alkalommal tette lehetővé, hogy a szurkolók egy csoportja bejárja az épülő arénát. Amikor az amigeleken.hu-n meghirdették a lehetőséget, néhány óra alatt betelt a harminc fős keret. Tapasztalatok, kérdések, válaszok az új stadionnal kapcsolatban.

A stadiontúrára érkező szurkolókat.Silling Balázs főépítésvezető kalauzolta, aki a bejárást követően készséggel válaszolt a felé zúduló kérdésekre is.

amigelekst.jpg

A stadion területét mint munkaterületet, 2016 novemberében vette át a Market Zrt. A munkák a bontással kezdődtek meg, elsőként a főépületben bontották ki a gyenge-, és az erősáramú rendszereket. Ezek a munkák kb. egy hónapig tartottak. A kibontott villamos rendszerek a „napos oldallal” együtt átkerülnek majd az MVSC pályára.

Következett a főépület elbontása, majd a „napos oldal” szétszerelése, ami két hónapot vett igénybe. December közepén kezdték el a déli oldali, a Szinva felőli lelátó alapozását, majd fokozatosan jöttek körbe a főépülettel, és az óra járásával egyezőleg zárult be a kör.

amigelekst2.jpg

Az északi, Andrássy utca felőli oldalon lesz egy kiegészítő épület, melynek alapozási munkái jelenleg is zajlanak. Ebben egy nem csak meccsnapokon nyitva tartó söröző, egy múzeum, illetve jegypénztárak is helyet kapnak. Az Andrássy utca és az épület közötti terepszintet egy kicsit lentebb szedik, itt lesz egy tereplépcső. Ez a terület egyfajta közösségi térként is funkcionál majd, és egészen a Bakterházig fog tartani.

amigelekst1.jpg

A lelátó alapozása vasalatlan pontalapokkal készült el, mínusz kettő, illetve három méter közötti mélységgel. Ezeken van egy vasalt fejtömb, ezekbe betonozták be a tőcsavarokat. Az alapozásból menetes szárak állnak ki, és az előregyártott elemekbe ennek az ellendarabjai, a papucsok vannak bebetonozva. A külső pilon például nyolc darab harmincas menetes száron áll. A keretállás három részből áll: a külső pilon, a belső lelátó-gerenda, illetve középen van egy kisebb pillér. A felső rész dupla gerendából áll, itt két gerenda van a pillér két oldalára ráhelyezve.

amigelekst6.jpg

A lelátók alatt büféket, illetve vizesblokkokat alakítanak ki. A mosdókba biztosított lesz a kétirányú bejárás, ennek köszönhetően nem lesz torlódás, körben haladva lehet majd elhagyni a helyiséget. Látható, hogy a büfék síkjánál megjelenik ez a ferde felület, ami a pilonok külső síkján és a főépület homlokzatán is megjelenik majd. Ez szimbolizálja a kehelyformát, amit a tervező álmodott meg.

amigelekst3.jpg

A lelátó-gerendák alsó része egészen a büféig, illetve a tetőszerkezet alulról alumíniumhab burkolatot kap.

A főépítésvezető elmondása szerint a főépület földszint plusz három szintből fog állni. A földszinten, az Andrássy utca felőli oldalon alakítják ki a DVTK öltözőjét, a zuhanyzókat, a rekreációs helyiségeket és kiszolgáló létesítményeket. A Szinva felőli oldalon lesz a vendégcsapat öltözője (csak hideg víz legyen benne – veti közbe egy szurkoló viccesen), középen pedig egy bejárati teret alakítanak ki. Itt lesz például a sajtótájékoztatónak teret adó helyiség, a játékoskijáró és a játékvezetői öltözők is. Az első emelet szinte teljesen egybe lesz nyitva, de az összefüggő teret mobil válaszfal segítségével ketté is lehet majd választani. Itt különféle rendezvényeket lehet majd lebonyolítani, illetve bérbe is adható majd.

amigelekst4.jpg

Az első emeleten a pálya felőli részen a homlokzat egy üveg-alumínium szerkezetből készül majd, itt lesz egy VIP terasz, amelyre ki tudnak majd menni az aranyjeggyel rendelkező szurkolók. A második emeleten a pálya felőli oldalon végig Sky-boxok lesznek. Érdekesség, hogy ezek csak alap kiépítéssel készülnek. A boxokat a bérlők a maguk ízlése szerint alakítják majd ki.

A tetőn – ami tulajdonképpen a harmadik emelet – kapnak helyet a média munkatársai. A főépület külső homlokzata is meg fogja kapni a ferde síkot, egy kiegészítő acélszerkezet kerül majd rá hőszigeteléssel és szálcement burkolattal.

A tetőre felülről egy festett trapézlemez burkolat kerül majd, belül, a pálya felőli oldalán pedig hat-hét méteres sávban egy áttetsző polikarbonát burkolatot kap. Ez a pálya benapozása miatt is nagyon fontos, elengedhetetlen ugyanis, hogy minél nagyobb felületen érje a nap sugara a gyepet.

A déli oldalon a főépítésvezető bemutatta azt a helyet, ahol már megkezdték az alumínium burkolat tartószerkezetének a szerelését. Silling Balázs elmondta, hogy a burkolatot szélterhelésre méretezték. Az alumíniumhab-borítás belső burkolat lesz, tehát például esőnek, jégesőnek nem lesz kitéve közvetlenül. Egy centiméteres fugával szerelik fel, így a hőtágulás sem okozhat majd problémát.

amigelekst7.jpg

Fotó: amigeleken.hu

A nyitott annyiban különbözik, hogy nagynyomású vízsugárral vannak kinyitva a cellák. A külső oldalt akusztikai szempontból nyitottan célszerű kialakítani, hogy elnyelje a hangot, a belső oldal pedig zárt, ez visszaveri a hangot, így sokkal jobb lesz a stadion akusztikája.

A parkolóhelyek számával és a stadionba történő bejutással kapcsolatos kérdésekre a főépítésvezető elmondta, hogy az egykori birkózócsarnok – ami elbontásra kerül majd – területén, illetve egészen a Penny áruházig parkoló kerül majd kialakításra a VIP vendégek és a buszok számára. A déli oldalon a munkaterület gyakorlatilag egészen a Szinváig tart. Itt egy úgynevezett vendég-utca épül, ennek a munkálatait most kezdték meg. Itt először közműépítés, elektromos vezeték-kiváltások vannak folyamatban, utána kezdődik majd az útépítés. Itt lesz majd a vendégszurkolók részére kialakított parkoló is.

A hazai drukkerek részére a számozott utcák felőli oldalon lesz kialakítva parkoló. Egy külön önkormányzati megbízás keretében a Kilencedik utcától kezdődően egy kivételével valamennyi lakóház elbontásra került. A parkoló tervezése jelenleg is folyamatban van.

A hazai és a vendégszurkolók teljesen eltérő útvonalon közelíthetik meg majd a stadiont. A vendégszurkolók az Akadémia felőli oldalon tudnak majd bejutni a stadionba, a hazaiak pedig az Andrássy utca felől. A rövid oldalakon vannak az arénatöltő falak, ott lehet majd bemenni a lelátóra.

Nem

KÉRDÉSEK – VÁLASZOK

A lelátóra felérve megtörtént a stadionban az első szurkolói „hullámzás”, majd elkezdtek záporozni a kérdések a főépítésvezető felé.

Van-e már döntés arra vonatkozóan, hogy milyen lesz a székek szín szerinti elhelyezése a lelátón?

A korábbiakkal ellentétben nem különböző árnyalatú székeket szerelünk fel, hanem véletlenszerű függőleges fehér csíkok lesznek a piros színű székek között. A székek felszerelése az alumíniumhab-borítás elkészülte után, október-november táján kezdődik meg a tervek szerint.

A jelenlegi szinthez képest hol lesz a pálya szintje és mikorra lesz kész a gyepszőnyeg?

A pálya a jelenlegi magasságtól kb. 40 cm-rel lesz magasabban. Nagyjából 15 cm-t leszednek majd a mostani felső rétegből, arra jön majd egy drénhálózat a vízelvezetés céljából. Utána egy ágyazóréteg következik, majd a pályafűtés. Erre jön majd egy speciális keverék, ami elsősorban homokot tartalmaz, végül erre kerül a fű. Jelenleg még nincs eldöntve, hogy gyepszőnyeg lesz-e vagy pedig hibridfű. Ez utóbbi polipropilén szálakkal átszőtt, megerősített gyepszőnyeg.

Hány méterre lesz a lelátó a pályától?

A kapuk mögötti oldalon a pálya hét méterre lesz a lelátó szélétől, a két hosszabbik oldalon pedig hat méter lesz a távolság a nézőtértől.

A pálya fűtése és a vízelvezetés tekintetében nem járunk majd mi is úgy, mint Felcsúton?

A fűtéshez a hőellátás távhővezetékről lesz biztosítva. Azért azt hangsúlyozni kell, hogy a pályafűtés nem arra szolgál, hogy havat olvasszanak vele. A nagy havat előbb le kell takarítani a pályáról és csak az alsó pár centit lehet leolvasztani a fűtés segítségével. A pálya fűtése a gyep gyökérzónájának a növekedése szempontjából is nagyon fontos.

A kerékpárral érkező szurkolók hol tudják majd biztonságban hagyni járgányukat?

A kétkerekűvel meccsre érkező hazai szurkolók számára az Andrássy utca felőli oldalon lesz megfelelő számú kerékpár elhelyezésére alkalmas tároló kialakítva.

Hová kerülnek majd az eredményjelzők?

A két eredményjelzőt a dél-keleti, illetve az észak-nyugati sarokban helyezzük el,  a tetőszerkezetről függnek majd le.

A mozgáskorlátozottak miképpen tudják majd használni az új stadiont?

A stadion négy sarkán lehet a kerekes székeseknek bejutni a mérkőzésre, és a mellvéd előtt épített dobogón kapnak helyet a mozgáskorlátozott vendégek.

A stadionlátogatás végén a szurkolók lehetőséget kaptak arra is, hogy kipróbálják a lelátóra majdan felszerelendő székeket. Egyöntetű vélemény volt, hogy tetszetősek és kényelmesek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat