2017. október 22. Előd
Miskolc
6°C / 12°C
Kubatov: „Az embereket a migráció kérdése érdekli”
Kujan István
|
2017. október 05. 19:28
|
frissítve: 2017. október 06. 22:11
A nemzetközi és a hazai médiaviszonyokról tartott előadást szerdán Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, alelnöke a Miskolci Egyetemen. A politikus a Citromfa Politikai Műhely meghívására érkezett az intézménybe.

Kubatov Gábor a legutóbbi amerikai elnökválasztás kampányküzdelmeit elemezve elmondta, Hillary Clinton demokrata jelölt „bődületes médiatámogatottságra” tudott építeni, a republikánus Donald Trump pedig kitűnően használta a gyors kommunikációra alkalmas közösségi felületeket.

kubatov_gabor_171004_vcs_06.jpg

Fotó: Végh Csaba

Az európai viszonyokat tekintve Kubatov Gábor szerint a balliberális média gyakorlatilag letarolta a piacot. Az úgynevezett „politikai korrektséggel” (PC) beszippantották az egész politikai kommunikációt, s képtelenek ebből kilépni. A Fidesz pártigazgatója szerint Magyarországon is hasonló a helyzet. A nyomtatott lapok olvasottsága évente legalább 4-5 százalékot esik, a hetilapok piacán illetve az internetes portáloknál is sokszoros túlsúlyban van a balliberális oldal. Igaz ez a tévékre is, a legnézettebb kereskedelmi televízió például szintén nem nevezhető kormánypártinak. - Ezt a közmédia maga nem tudja ellensúlyozni, de nem is ez a feladata. Náluk BBC-normák vannak, a hírek egyharmada szól a kormányról, egyharmada a kormánypártokról, és egyharmada az ellenzékről. Ezt be is tartják. Emellett felépültek ugyan konzervatív médiumok, arányuk azonban mind a mai napig kisebb, mint az ellenoldalé – tette hozzá a pártigazgató.

kubatov_gabor_171004_vcs_03.jpg

Egy hallgatói felvetésre, miszerint a médiaegyensúlynál is fontosabb kérdés, hogy ki és mivel tematizálja a közbeszédet, az alelnök úgy fogalmazott: egy kampánynak egy fókuszúnak és gyorsnak kell lennie – ugyanakkor persze mondhatnak bármit, ha az embereket nem érdekli a dolog. A magyar embereket jelenleg a migráció kérdése érdekli, bele akarnak szólni, szeretnék, ha a dolgok nem a rossz irányba mennének. Egy másik kérdésre Kubatov Gábor úgy fogalmazott: szerinte ma az ellenzéki sajtóban sokan nem tudják eldönteni, támogassák-e a Jobbikot vagy nem. Olyan „mintha fél szívvel” próbálnák talán segíteni őket. Egy valamit azonban tudni kell - szögezte le: a magyar történelem során szélsőséges pártot még soha nem támogatott a média, de a gazdasági elit sem fog odaállni egy ilyen alakulat mellé.

Nem

Videótár

Mobilitási képek a Tiszain
02:01
Art of Magic Játék
00:26
Miskolc nagy fejlődés előtt áll, megint ipari központ lesz
02:15
Idősek tanácsa alakul Miskolcon
04:15
Miskolc is bemutatkozott a Járműipari Szakkiállításon
03:15
Tűzifahelyzet
02:52
Folyamatos a zöldhulladék gyűjtés
00:58
Stadionséta gimnazistáknak
02:10
Miskolc a TE helyed!
01:32