2017. december 18. Auguszta
Miskolc
-3°C / 2°C
Lengyel sajtó: Soros György támogatta a kormányellenes lengyelországi feminista akciókat
mti.hu
|
2017. október 03. 11:34
|
frissítve: 2017. október 03. 11:34
A lengyelországi abortusztörvény esetleges szigorítása ellen tiltakozó tavalyi kormányellenes menetek nem spontán módon szerveződtek, kezdeményezőik mintegy 72 millió forintnak megfelelő összeget kaptak külföldről, mindenekelőtt a Soros György amerikai milliárdos támogatta alapítványoktól - jelentette a keddi lengyel sajtó.

A Rzeczpospolita című független jobbközép, valamint a Gazeta Polska Codziennie című konzervatív lengyel napilapok az Ordo Iuris Intézet (Instytut Ordo Iuris) nevű életvédő jogászalapítványnak a napokban közzétett jelentésére hivatkozva beszámoltak arról, hogy a lengyelországi feminista szervezetek mintegy 1 millió zlotyt (72 millió forint) kaptak tavaly külföldi alapítványoktól. A támogatás döntő része a Global Fund for Women (Nemzetközi Alap a Nőkért, GFW) nevű nőjogi szervezettől érkezett - írja mindkét napilap. A Gazeta Polska Codziennie Soros Nyitott Társadalom Alapítványa „partnereként és támogatottjaként” jellemzi ezt a szervezetet. 

A kisebb összegekre kiírt pályázatok révén érkezett külföldi támogatások 90 százalékát a varsói székhelyű Nőkért és Családtervezésért Egyesület (Federacja na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny, Federa) kapta meg. A GWF például 12 ezer dollárt (mintegy 3,2 millió forint) utalt át a Federának, a pályázati kiírás „az abortusztilalmat célzó törvénytervezet megállítására” szólt. A Rzeczpospolita szerint az egyesület a támogatásnak köszönhetően „hatékony médiakampányt indított”, és többek között ennek hatására szerveződtek 2016. október 3-án tömeges felvonulások az abortusztörvény szigorítása ellen.

A „fekete hétfő” elnevezésű, az interneten és kereskedelmi tévékben is meghirdetett tiltakozásokhoz számos ellenzéki politikus is csatlakozott. Bár a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nem támogatta egyértelműen a civil kezdeményezés keretében benyújtott tervezetet, a párt támogatottsága abban az időben átmenetileg enyhén csökkent. Az abortusztörvény szigorítását célzó törvényjavaslatot a PiS-többségű lengyel szejm végül tavaly októberben elutasította.

Nem

Videótár

A vízilabdások is ajándékoztak
01:35
Csongor és Tünde a Kamarában
01:48
Szeretet sütiért adomány
01:34
Adventi foglalkoztató, királyi ételek
02:12
Avalon Mikulásfutás
01:50
Egy éves az Egészségfejlesztési Intézet
02:24
Élő Betlehem a Baráthegyi Majorságban
02:11
Kohászattörténeti verseny
02:11
Szeretet sütigyárban Demeter Ervin és Csöbör Katalin
01:42

Most

Jelenleg nincs adás!