2017. december 18. Auguszta
Miskolc
-3°C / 2°C
Lengyelországból érkezett fekete gólyák időztek a Bükkben
bnpi.hu
|
2017. szeptember 28. 11:02
|
frissítve: 2017. szeptember 29. 09:22
Az elmúlt héten két jeladós fekete gólya megkerülés is volt a BNPI működési területén. Lengyel kollégáktól érkezett megkeresés, hogy két madaruk is nálunk tartózkodik, melyek mozgását jeladó segítségével követik.

fekete_golya.jpg

Fészkük Közép-Lengyelországban, a Varsótól nyugatra található Stryków település határában van. Három évvel ezelőtt találták meg ezt a költőhelyet. Az idén négy fióka kelt ki a fészekben, de csak két repült ki sikeresen, mivel közülük kettőt héja vitt el. A két anyányi fiókát meggyűrűzték és jeladókat is kaptak.

A madarak közül az egyik rövid ideig a Tardonai-dombságban időzött, majd mindkét madár a Borsodi Mezőségben tartózkodott. Itt az egyik fióka sajnos elpusztult, tetemét a helyi természetvédelmi őrünk találta meg. A mocsárban éjszakázó madarat vaddisznók ették meg, amely a felszaporodott állomány miatt komoly gondot okoz a vizes élőhelyeken és a földön fészkelő madárfajoknál.

A másik jeladós madár is ebben a régióban tartózkodott, több napon keresztül, melyet kollégánk sikeresen le is fotózott. Ez után, a hatodik napon elindult délre a Tisza mentén, jelenleg Csongrád közelében tartózkodik.

fekete_golya_bnp.jpg

A Bükki Nemzeti Park munkatársának a Borsodi Mezőségben sikerült lefényképeznie a madarat.
Nem

Videótár

A vízilabdások is ajándékoztak
01:35
Csongor és Tünde a Kamarában
01:48
Szeretet sütiért adomány
01:34
Adventi foglalkoztató, királyi ételek
02:12
Avalon Mikulásfutás
01:50
Egy éves az Egészségfejlesztési Intézet
02:24
Élő Betlehem a Baráthegyi Majorságban
02:11
Kohászattörténeti verseny
02:11
Szeretet sütigyárban Demeter Ervin és Csöbör Katalin
01:42

Most

Jelenleg nincs adás!