2017. december 16. Etelka, Aletta
Miskolc
1°C / 3°C
Luther kincse - küldeményművészet szakrális térben Miskolcon
minap.hu
|
2017. szeptember 25. 17:27
|
frissítve: 2017. szeptember 27. 15:58
Szeptember 15-től október végéig, a reformáció világnapjáig tekinthetik meg az érdeklődők a Luther kincse: hálózat című mail art kiállítást az Avasi Református Templom Harangtornyában. - Küldeményművészet ilyen helyen, ilyen szakrális térben nem csak Miskolcon, de szerintem a világban sem igazán valósulhatott még meg – mondta el a megnyitón Vass Tibor, a kiállítás egyik megálmodója.

Ez a tárlat egy felhívásra jött létre. Adott volt a cím – Luther kincse: hálózat –, ami arra késztetett közel 100 alkotót, hogy valamilyen formában választ keressen arra, vajon mi is lehet Luther kincse, hogyan látják a reformáció szerepét és jelentőségét ma az emberek.

luther_kiallitas_170915ml_9.jpg

Fotó: Mocsári László

– A küldeményművészetnek pontosan az a lényege, hogy nagyon demokratikus és nagyon szabad műfaj – mondta el Mikita Gábor, színháztörténész, muzeológus. – Amikor mozgalomként a 60-as években elindult pont az volt a lényege, hogy szembeforduljon a galériák  arisztokratizmusával, és a szigorú elvárásaival. Mindig fontos volt a szabad beadás, vagyis aki küldött, azt szeretettel fogadták – tette hozzá.

luther_kiallitas_170915ml_5.jpg

Mikita Gábor érdeklődésünkre kiemelte, nagyon különleges, és rendkívül sokszínű anyag érkezett be a felhívásra. Láthatunk benne a mail art művészetre jellemző teljesen hagyományos montázstechnikával készült munkákat, s modern, digitális alkotásokat is, amelyek a legújabb grafikai eljárásokkal készültek. Csupán annyi kikötés volt a pályázat során, hogy postai úton, levél vagy csomag formájában kellett érkeznie az alkotásnak.

luther_kiallitas_170915ml_3.jpg

A helyszín tulajdonképpen adta magát, hiszen a miskolci reformáció kiinduló helyéről beszélünk. – Itt volt az a pont, ahonnan nem csak a miskolci reformáció, hanem az egész felvidéki reformációja elindult, amikor 1543-ban Dévai Bíró Mátyás itt megjelent – hangoztatta Hangóné Birtha Melinda, a Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkipásztora.

luther_kiallitas_170915ml_6.jpg

A lelkipásztor arról is tájékoztatott, nem újdonság számukra, hogy egy kiállításnak adhatnak otthont, hiszen rendszeresen hangversenyek és kiállítások helyszínéül szolgál a templom. Ugyanakkor óriási dolog, hogy ebben a környezetben emlékezhetünk meg a reformáció 500. évfordulójáról.

luther_kiallitas_170915ml_7.jpg

Vass Tibor, a Spanyolnátha művészeti folyóirat főszerkesztője, és egyben a kiállítás egyik megálmodója arról szólt, hogy az a csapat, amelyik a kiállítás megvalósítása során összeállt, már évtizedek óta együtt dolgozik, igaz más projektekben, de most is megtalálták egymást. – 1998-ban rendeztem Miskolcon egy nemzetközi küldeményművészeti kiállítást. Ott dolgoztam először Csatlós Ágnessel, aki az Észak-Keleti Átjáró Egyesület, és az Avasi Borút Egyesület tagjaként segített abban, hogy ezt a kiállítást közösen megvalósítsuk – tette hozzá. – Rendezhettük volna ezt a kiállítást a reformáció emléknapján is, de akkor máshol lesz a hangsúly. Küldeményművészet ilyen helyen, ilyen szakrális térben nem csak Miskolcon, de szerintem a világban sem igazán valósulhatott még meg – mondta.

luther_kiallitas_170915ml_10.jpg

Egészen október végéig, a reformáció világnapjáig megtekinthető majd a kiállítás előzetes bejelentkezés alapján. Leginkább a délelőtti – 10 és 12 óra között – órákban, de mindenképp bejelentkezés szükséges hozzá a lelkészi hivatalon keresztül.

luther_kiallitas_170915ml_8.jpg

Olaszországból, Spanyolországból, Portugáliából, Németországból és természetesen hazánkból is rengeteg pályázat érkezett. Közel 20 ország 100 alkotását tekinthetik meg egy hónapon keresztül az Avasi Református Templom Harangtornyában.

Nem

Videótár

Csongor és Tünde a Kamarában
01:48
Szeretet sütiért adomány
01:34
Adventi foglalkoztató, királyi ételek
02:12
Avalon Mikulásfutás
01:50
Egy éves az Egészségfejlesztési Intézet
02:24
Élő Betlehem a Baráthegyi Majorságban
02:11
Kohászattörténeti verseny
02:11
Szeretet sütigyárban Demeter Ervin és Csöbör Katalin
01:42
Cipő adomány négy szervezetnek
01:45

Most

Jelenleg nincs adás!