2018. június 18. Arnold, Levente
Miskolc
13°C / 23°C
Monumentális nyitóhangverseny, tűzijáték, zenei parádé (Képgaléria)
minap.hu
|
2017. június 16. 17:51
|
frissítve: 2017. június 19. 16:38
A Bartók Plusz Operafesztivál nyitó hangversenye pénteken este 8 órakor kezdődött a Miskolci Nemzeti Színházban. A rendezvénysorozatot Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, a miskolci fesztivál szándéka összecseng a kormányzat által támogatott Kodály-év programsorozat céljával.

operafesztival_nyitohangverseny2_20170616_bl.jpg

Az idei év Bartók Plusz 2017 Operafesztivál nyitó hangversenye előtti beszédében Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára szerint Miskolcot méltán nevezhetjük az opera fővárosának ezekben a napokban. – Örömmel állapíthatjuk meg, hogy a miskolci zenés színházi találkozó már régóta nem csupán helyi kulturális esemény, hanem az európai országok meghatározó operaszemléje, a Bartók-életmű teljességre törő bemutatásával pedig a világ legjelentősebb Bartók-fesztiválja. A Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulóján a kulturális kormányzat által támogatott programsorozat célja összecseng a fesztivál szándékaival és Kodály üzenetével: legyen a zene mindenkié – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

– A miskolci fesztivál egyik legnagyobb erénye, hogy az opera újjászületését, megújítását és széleskörű népszerűsítését, a sokak által befogadható operairodalom és operanyelv megteremtését tűzte ki célul. A népszerű és minőségi kortárs opera megteremtésében oroszlánrészt vállalt a Bartók Plusz: ehhez a fesztiválhoz már 21 új opera megszületése kötődik. Több ősbemutatóra is sor kerül a most kezdődő programfolyamban, amelyek témájukat és műfaji jellegzetességeiket tekintve is széles skálán mozognak, feszegetik a műfaj határait, és nagy kihívásnak tesznek eleget a közönség megnyeréséért – mondta Krucsainé Herter Anikó. 

A többéves Kodály-program első ütemének költségvetéséből 200 millió forinttal támogatja a kormány az operafesztivált. A Nemzeti Kulturális Alap 20 millió forinttal, az országos vidéki fesztiválokat támogató keret 60 millió forinttal járul hozzá a rendezvény megvalósításához.

operafesztival_nyitohangverseny3_20170616_bl.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester szerint nemcsak a miskolciak tekintik szívügyüknek az operafesztivált. – Ezt jelzi az, hogy minden éven ilyen sokan és ilyen lelkesedéssel jönnek el hozzánk. Sikerült egy olyan értéket megalkotnunk közösen, ami érdemes a kitüntetett figyelemre, az érdeklődésre. Ezt az odafigyelést jelzi az is, hogy lengyelországi testvérvárosunk, Katowice delegációja is jelen van a nyitórendezvényen Marcin Krupa úr, polgármester vezetésével. A miskolci operafesztivál azzal, hogy folyamatosan keresi a népszerű kortárs opera útjait, igen jelentős mértékben járul hozzá a műfaj újjászületéséhez – mondta az alpolgármester. – Ez a város, képes volt megújulni. Képes volt évekkel ezelőtt saját kezébe venni a sorsát, és elindulni egy olyan úton, amelynek eredményeként Miskolcot ma már a folyamatos fejlődés, az innováció, a jó gyakorlatok példájaként emlegetik. Miskolc az a város, ahol 17 éve „Bartók év van”, és ahol a tavalyi, hivatalos Bartók-év után most a Kodály emlékévet is ünnepelhetjük. Az operafesztivál megrendezése ezért nem csupán egy esemény Miskolcon. Hatása sokkal szélesebb körű: kiterjed a jövő generációinak nevelésére is. A tehetségek felfedezése és megtartása pedig a város egészének életét gazdagítja. Ennek a városnak a jövőjét együtt építjük: minden régi és új miskolcival, turistákkal is, vendégekkel is. A kultúra, az Operafesztivál pedig egy, és az egyik legnagyobb építőkő ebben a munkában – hangsúlyozta Pfliegler Péter.

operafesztival_nyitohangverseny6_20170616_bl.jpg

A beszédek után Kesselyák Gergely fesztiváligazgató köszöntötte a közönséget. Az elmúlt évben a programok középpontjában Bartók Béla életműve állt, 2017-ben pedig Kodály Zoltán zeneszerző, világhírű zenepedagógus, népzenekutató életművére és munkásságának máig aktuális üzenetére hívják fel a figyelmet az operatalálkozó kiemelkedő programjai.

operafesztival_nyitohangverseny8_20170616_bl.jpg

A nyitóhangversenyen Kodály Zoltán zeneszerzői életművének kettős csúcsa a Psalmus Hungaricus és a Budavári Te Deum hangzott fel. A két oratorikus műremek bemutatása mellett ősbemutatóként hangzik el Fekete Gyula zenekari kompozíciója, a Csellóverseny, amelyet a Bartók Plusz Operafesztiválnak ajánlott. Közreműködtek a Pannon Filharmonikusok, a Kodály Kórus Debrecen és a Nyíregyházi Cantemus Kórus. Az est karmestere Bogányi Tibor volt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat