2018. május 21. Konstantin
Miskolc
7°C / 20°C
Nyári diákmunka – Mire figyeljenek a szülők?
minap.hu
|
2017. június 16. 13:22
|
frissítve: 2017. június 18. 13:31
A szünidő alatt az iskoláskorú fiatalok egy része kipróbálja magát a munka világában, azonban bizonyára több szülőnek is fejtörést okoz: mire figyeljenek, ha gyermekük a vakációt munkával tölti? Hány éves kortól van erre lehetőség? Szükség van a szülő hozzájárulására?

A fiatalkorúakra, akárcsak a felnőttekre, a Munka törvénykönyvét kell alkalmazni. A diákok 16 éves kortól létesíthetnek munkaviszonyt, a megkötött munkaszerződés azonban csak a törvényes képviselő hozzájárulásával lesz érvényes. A szünidőben a 15. életévüket betöltött tanulók is vállalhatnak munkát, ha nappali tagozaton általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak – ismerteti közleményében a Miskolci Törvényszék, ami kiemelt figyelmet szentel a fiatalkorúak jogainak érvényre juttatásának.

A diákok egyszerűsített foglalkoztatásban is dolgozhatnak, ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni, a munkáltatót ilyenkor is bejelentési kötelezettség terheli a munka megkezdése előtt távbeszélőn vagy elektronikus úton.

Sokan iskolaszövetkezeteken keresztül létesítenek munkaviszonyt, ebben az esetben a diák az iskolaszövetkezettel áll tagsági jogviszonyban, és a szövetkezet keresi meg a tényleges foglalkoztatót számára.

diakmunka_ill.jpg

A munkaszerződésnek egyébként tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, valamint a munkaviszony időtartamát – határozott vagy határozatlan –, a munkaviszony jellegét, hogy teljes munkaidős vagy részmunkaidős a foglalkoztatás, illetve a munkavégzés helyét. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is. A munkavállalónak azonban mindenképp meg kell kapnia a minimálbért – vagy annak arányos részét –, ami idén 8 órás foglalkoztatásnál bruttó 127 ezer 500 forint.

A munkavégzés korlátai között lényeges megemlíteni, hogy a fiatalkorúak napi munkaideje nem haladhatja meg a 8 órát, nem rendelhető el számukra rendkívüli munkaidő (napi 8 órán túli munkaidő) és nem végezhetnek éjszakai munkát (22:00 óra és 6:00 óra között).

A diákok számára négy és fél órát meghaladó beosztás szerinti munkaidő esetén, legalább harminc perc, hat órát meghaladó munkaidő esetén, legalább negyvenöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani. Két munkanap között pedig legalább tizenkét óra pihenőidő jár.

A diák munkavállalóknak is jár az éves rendes szabadság, amennyiben a naptári évnél rövidebb ideig tart a foglalkoztatják őket, az éves szabadság időarányos részét vehetik igénybe. Így ha a diák 1 hónapig dolgozik, részére a 20+5 nap szabadság 1/12-ed része, vagyis 2 munkanap szabadság jár.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat