2017. december 18. Auguszta
Miskolc
-3°C / 2°C
Irodalmi Nobel-díj: váratlan döntés született
mti.hu
|
2017. október 05. 14:55
|
frissítve: 2017. október 05. 18:30
Örömteli és váratlan döntés született - mondta a Kazuo Ishiguro regényeit magyar nyelven megjelentető Európa Könyvkiadó leköszönt igazgatója, M. Nagy Miklós, miután a Svéd Akadémia csütörtökön bejelentette, a 62 éves angol szerző kapja az idei irodalmi Nobel-díjat.

A japán születésű szerző sosem szerepelt a díj nagy esélyesei között - emelte ki M. Nagy Miklós, aki szerint a Svéd Akadémia döntése ebből a szempontból valóban váratlan, de nem úgy meglepő, mint Bob Dylan tavalyi irodalmi Nobel-díja. Hangsúlyozta: Kazuo Ishigurót régóta az egyik legizgalmasabb, legmélyebb, legtartalmasabb kortárs íróként tartják számon. 

"Az a fajta író, akinek minden regénye más, nem ismétli magát" - fűzte hozzá. M. Nagy Miklós szerint Kazuo Ishiguro regényeinek nyelvezete nem kimondottan ornamentális vagy bonyolult, de mégis végtelenül kifinomult stílus jellemzi. 

Nagyregényei közül a fantasy elemekkel megírt Az eltemetett óriás és a sci-fi jegyeket mutató Ne engedj el is a magasirodalom és a zsánerirodalom határmezsgyéjén mozog, azonban az olvasót elsősorban filozófia és lélektani mélységével nyűgőzi le - mondta M. Nagy Miklós, aki október elsejével leköszönt az Európa igazgatói tisztségéről, de továbbra is szerkesztőként segíti a kiadó munkáját.

M. Nagy Miklós hozzátette: eredetileg 2018-ra tervezték a Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall című elbeszélésgyűjteményének megjelentetését, a Nobel-díj miatt azonban felgyorsítják a tárgyalásokat, éppúgy mint a szerző többi műveinek jogairól.

Nem

Videótár

A vízilabdások is ajándékoztak
01:35
Csongor és Tünde a Kamarában
01:48
Szeretet sütiért adomány
01:34
Adventi foglalkoztató, királyi ételek
02:12
Avalon Mikulásfutás
01:50
Egy éves az Egészségfejlesztési Intézet
02:24
Élő Betlehem a Baráthegyi Majorságban
02:11
Kohászattörténeti verseny
02:11
Szeretet sütigyárban Demeter Ervin és Csöbör Katalin
01:42

Most

Jelenleg nincs adás!