2017. október 24. Salamon
Miskolc
4°C / 11°C
Újra lehet idősügyekkel foglalkozó tanácsa Miskolcnak (Képgalériával)
Kujan István
|
2017. október 05. 18:33
|
frissítve: 2017. október 07. 10:50
Ismét egyeztetésre várták a nyugdíjas szervezeteket az idősek hónapjában, csütörtökön a városházán. A több mint negyven klub vezetője részvételével megtartott találkozón elhangzott egyebek mellett, hogy amennyiben a közgyűlés is rábólint, megalakulhat az Idősek Tanácsa.

Kiss János alpolgármester köszöntőjében kiemelte, Miskolcon 2010-től egy teljesen új időspolitikát indított el és valósított meg a városvezetés, melyben egyszerre kellett figyelmet fordítani az egyéni életutak megbecsülésére és a társadalmi összérdekre.

nyugdijas_szervezetek_vh_171005_ja_8.jpg

– Ami munkát a hátuk mögött hagytak a város szépkorúi, azt nem csupán a nyugdíjak folyósításával kell megbecsülni. Az természetes, hogy valaki nyugdíjat kap, de ezzel nincs teljes mértékben ellentételezve, ami mögöttük van – fejtette ki.

nyugdijas_szervezetek_vh_171005_ja_11.jpg

Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy világszerte elöregedő társadalmak vannak. Az erőforrásaikkal jól gazdálkodó országok nem tehetik meg – húzta alá az alpolgármester –, hogy figyelmen kívül hagyják a 60 éven felüli generációt, amelyik még ereje teljében van és alkotó képes. Biztosítani kell tehát számukra, hogy továbbra is lehetőségük legyen a társadalmi aktivitásra, a piac alapú munkavégzésre, a tapasztalatok átadására. És hogy ezt gyakorolni tudják, az országban elsőként Miskolcon indult el nyugdíjas-szövetkezet.

A találkozón Kiss János bejelentette, hogy az októberi közgyűlésen előterjesztik azt a javaslatukat, hogy alakuljon meg Miskolcon az Idősek Tanácsa. Ez az időseket és az értük dolgozó szakembereket tömörítő szervezet lenne hivatott véleményezni és visszajelzést adni a város idősügyéről.

nyugdijas_szervezetek_vh_171005_ja_6.jpg

Kovács László, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke is kiemelte, 2010 után új alapokra helyezték az idősügyet, a nyugdíjas szervezetekkel fenntartott folyamatos kapcsolatra építenek. A bizottsági elnök szólt az eddigi eredményekről, a Salkaházi program sikeréről, a közbiztonság javításáért hozott intézkedésekről, majd az egészségügyi és szociális területre rátérve emlékeztetett, a fekvő szociális ellátás javítása érdekében alakítják ki a vasgyári kórház területén az első lépésben 140 férőhelyes Szent Hedvig Otthont. Az első áthelyezések már idén november-decemberben megtörténhetnek.

Kovács László beszélt a háziorvosi rendelők felújításáról, sőt újak építéséről is. Bejelentette ugyanakkor, hogy Kriza Ákos polgármester kezdeményezésére, a Fidesz-KDNP frakció támogatásával kezdeményezik, hogy minden háziorvosi rendelőben biztosítsák a véradási lehetőséget.

nyugdijas_szervezetek_vh_171005_ja_5.jpg

Hubay György, a Salkaházi Program vezetője elmondta, októberben ismét megrendezik a szüreti batyusbált a sportcsarnokban. Új elem, hogy lesz még moziklub és előszilveszter is.

Nem

Videótár

Stadionséta gimnazistáknak
02:10
Mobilitási képek a Tiszain
02:01
Art of Magic Játék
00:26
Miskolc nagy fejlődés előtt áll, megint ipari központ lesz
02:15
Idősek tanácsa alakul Miskolcon
04:15
Miskolc is bemutatkozott a Járműipari Szakkiállításon
03:15
XIII. Miskolci Nemzeti Estély
96:54
Folyamatos a zöldhulladék gyűjtés
00:58
Miskolc a TE helyed!
01:32

Most

Jelenleg nincs adás!