2017. október 22. Előd
Miskolc
6°C / 12°C
Katalán népszavazás: Madrid bocsánatot kért a brutális fellépés miatt
MTI
|
2017. október 06. 15:18
|
frissítve: 2017. október 06. 15:18
Bocsánatot kért a spanyol csendőrök erőszakos fellépése miatt a múlt heti katalóniai népszavazáson a spanyol kormány katalóniai megbízottja egy barcelonai televíziós interjúban pénteken.

Enric Millo a TV3 katalán televízió műsorában szomorúságát fejezte ki a történtek miatt, de hozzátette, hogy a katalán kormányt tartja felelősnek. Véleménye szerint mindez elkerülhető lett volna, ha nem tartják meg a referendumot, vagy ha a katalán elnök nem buzdít a szavazóhelyiségeknek kijelölt iskolák nyitva tartására. Az alkotmánybíróság által felfüggesztett, de múlt vasárnap mégis megrendezett katalán függetlenségi népszavazás összecsapásba torkollt a hatóságok és a szavazók között.

A katalán kormány adatai szerint 893 civil sérült meg, a spanyol belügyminisztérium pedig 431 megsérült rendfenntartóról adott hírt.

"Tűzszünetet" kért a spanyol és a katalán vezetés között Santi Vila katalán kormánytisztviselő, aki az ARA című katalán lapnak adott nyilatkoztában azzal fordult a két félhez: kötelezzék el magukat amellett, hogy egy ideig nem hoznak újabb egyoldalú döntéseket.vA katalán vállalati ügyekért felelős tanácsos szerint ugyan politikailag "érthető" lenne Katalóniában az egyoldalú függetlenségi nyilatkozat elfogadása, de figyelembe kell venni annak következményeit is, amelyek között egyebek mellett lehetséges utcai konfliktusokat és tüntetéssorozatot is felsorolt.

Zendülés bűncselekményének gyanújával indult eljárásban pénteken kellett vallomást tennie Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnöknek a spanyol központi büntetőbíróságon, Madridban. A rendőri vezetőt nem az október 1-jei eseményekkel kapcsolatban idézték be, hanem a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalánál szeptember 20-án zajlott tüntetés miatt. A spanyol csendőrség aznap nagyszabású akciót indított, hogy megakadályozza az illegális függetlenségi népszavazást: 41 helyen tartottak házkutatást, 14 magas rangú katalán tisztviselőt vettek őrizetbe.

A gazdasági tanácsos hivatala előtt már reggel tiltakozó tömeg gyűlt össze, akik egészen másnap hajnalig ottmaradtak, súlyosan megrongáltak három csendőrautót, amiket aztán el kellett szállítatni a helyszínről. A tüntetők megpróbáltak behatolni az épületbe, miattuk a csendőrök órákig odabent ragadtak. A csendőrség állítása szerint segítséget kért a katalán rendőrségtől, amely ezt azonban csak többszöri kérésre és sokára teljesítette.

A bíróság az ügyben beidézte továbbá Jordi Sánchezt, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) valamint Jordi Cuixartot, az Ómnium Cultural nevű civil politikai szervezet vezetőjét, mivel a tüntetést ők szervezték és koordinálták.

Nem

Videótár

Mobilitási képek a Tiszain
02:01
Art of Magic Játék
00:26
Miskolc nagy fejlődés előtt áll, megint ipari központ lesz
02:15
Idősek tanácsa alakul Miskolcon
04:15
Miskolc is bemutatkozott a Járműipari Szakkiállításon
03:15
Tűzifahelyzet
02:52
Folyamatos a zöldhulladék gyűjtés
00:58
Stadionséta gimnazistáknak
02:10
Miskolc a TE helyed!
01:32