Ugrás a tartalomra

Az FBI is segítette a miskolci rendőröket egy rablás feltételezett elkövetőjének elfogásában

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. március 24. péntek 09:02
A részleteket egy nemzetközi sajtótájékoztató keretében ismertették csütörtök reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Zsolcai kapui épületében.
Fotók: Mocsári László

A Miskolci Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Bodnár Gábor elmondta, 2022 januárjában két, maszkos, baseball ütővel felfegyverkezett férfi ment be a nyitott ajtón keresztül egy miskolci lakásba. Az ott élő férfit a fürdőbe kényszerítették, majd átkutatták az ingatlant, mintegy 19 ezer eurót, és parfümöket, órákat vettek magukhoz, aztán távoztak.

A rendőrök a forrónyomos intézkedések során megállapították a két férfi személyazonosságát, elfogatóparancsot adtak ki ellenük. Az egyik rablót el is fogták, a másikuk azonban eltűnt a magyar hatóság látóköréből, ezért ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A szálak egészen az Amerikai Egyesült Államokig vezettek, ezért felvették a kapcsolatot az FBI helyi attaséjával. Boczán József, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi és Célkörözési Főosztály célkörözési osztályvezetője hozzátette, az együttműködés nem új keletű: tavaly az FBI által körözött ún. injekciós zsarolót úgy tudták elfogni, hogy a miskolci rendőröknek voltak arról információi, hogy Magyarországon bújkálhat a gyanúsított.

Lance Rollins, az FBI helyettes jogi attaséja, az FBI-NNI Nemzetközi Egység összekötőtisztje elmondta, több min húsz éve dolgoznak együtt a magyar hatóságokkal, a fókuszban a határokon átnyúló együttműködés elősegítése áll a rendőri szervek között. Elmondása szerint "rengeteg pozitív hozadéka" volt ennek.

Ismertette, a mostani ügyben tavaly októberben kaptak olyan információkat, melyek szerint egy magyar körözött személy Amerikában tartózkodhat. A rendelkezésükre álló nyilvántartások ellenőrzése alapján megállapították, hogy tavaly márciusban valóban belépett az USA területére a keresett személy. Októberben megállapították, hogy a vízumában engedélyezett határidőt átlépte, és azt, hogy a személy ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A New York-i kollégákkal megállapították a férfi személyazonosságát és címét, megfigyelték, majd tavaly decemberben elfogták a körözött személyt.

- A magyar rendőrséggel történő együttműködés egyszerűvé tette az amerikai kollégák dolgát ebben az ügyben - hangsúlyozta.

A magyar férfi rendőri kísérettel hagyta el az USA területét, február végén Magyarországra került.

Bodnár Gábor annyival egészítette ki az elhangzottakat, hogy az Amerikában elfogott férfi ellen kezdeményezték a letartóztatást, a bíróság el is rendelte azt.

Mivel a nyomozás jelenleg is tart, így további részleteket nem árultak el az ügyben.

A résztvevők végül hangsúlyozták: a magyar rendőrség és a külföldi partnerek - kiemelten az amerikai szervek és az FBI - "nem adják fel a külföldön rejtőzködő magyar körözött személyek elfogására irányuló intézkedéseket".

További hírek

Olvasnivaló