Ugrás a tartalomra

Előkészítették a biztonságos indítást, szeptember 15-étől indul a fűtési idény a jogszabály szerint

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 12. kedd 13:39
Napközben egyelőre még nyárias az idő, de már egyre hűvösebbek az éjszakák, ezért aktuálissá válik a fűtésindításról beszélni. A MIHŐ Kft. szakemberei az elmúlt hónapokban azon dolgoztak, hogy mindent előkészítsenek a biztonságos őszi fűtésindításhoz.
Illusztráció. | Minap-archív fotó: Juhász Ákos

Bernáthné Barczi Judit, a MIHŐ Kft. koordinációs és kommunikációs főmunkatársa arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szakembereik minden nyáron elvégzik a rendszeren azokat a legfontosabb karbantartási és korszerűsítési munkákat, amelyek biztosítják, hogy a következő fűtési idényben is melegek legyenek a radiátorok a több mint 32 ezer ügyfelük otthonában.

Ismertette, a tervezett karbantartási feladatokat elvégezték. A MIHŐ beruházásai közül még tart az avasi körösítő vezeték első ütemének kiépítése. A lakótelep üzembiztonságának növelése érdekében mintegy 220 méteren új, korszerű és energiatakarékosabb, előreszigetelt acél csővezeték kerül a földbe.

- Ennek a vezetéknek az üzembe helyezését fogjuk még elvégezni a közeljövőben, ami a meglévő hálózatra való csatlakozás miatt egy rövidebb szolgáltatáskiesést okoz. Az üzembehelyezés konkrét időpontját az időjárási viszonyokhoz igazodva jelöljük ki, és erről az érintetteket tájékoztatni fogjuk - tudatta.

Arra is emlékezetett, hogy jogszabály szerint a fűtési idény szeptember 15-étől a következő év május 15-éig tart.

A fűtési szolgáltatás megkezdése, a felhasználóval, vagy a tulajdonosok közösségének megbízottjával kötött megállapodás szerint történik. Ennek több módja van. Egyrészt, amikor a felhasználó, vagy a tulajdonosok közössége dönt a fűtés megkezdésének időpontjáról. Ekkor a megrendelését írásban, megfelelő időbeli előretartással megküldi a távhőszolgáltató műszaki ügyeletének.

- Ezt a megoldást többségében a külön kezelt intézmények és az egyéb felhasználók, mint például iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények és üzletek alkalmazzák - mutatott rá.

A másik lehetőség a többségében lakosságra jellemző megoldás: a távhőszolgáltatóra bízzák a fűtés indítását. Ezeknél az épületeknél a MIHŐ Kft. az időjárási viszonyoktól függően helyezi üzembe a fűtőberendezések központi elemeit.

- A MIHŐ akkor indítja el a fűtésszolgáltatást - több időjárási tényezőt is figyelembe véve -, ha a gáznapi átlagos külső középhőmérséklet előreláthatólag nem haladja meg a 10 Celsius-fokot, illetve három egymást követő napon a 12 Celsius-fokot - mondta el Bernáthné Barczi Judit.

Azzal egészítette ki, hogy amennyiben egy társasház mégsem az automatikus indítás időpontjában, hanem attól hamarabb, vagy éppen később igényelné a szolgáltatás indítását, akkor - az egy hőközponti körhöz tartozó lakóközösségek együttes döntése esetén - a közös képviseleten keresztül kérhetik ezt a MIHŐ műszaki ügyeletétől a muszakiugyelet@miho.hu e-mail címen.

- Egyéb fogyasztóknál és külön kezelt intézményeknél a fűtés indítása nem automatikus, ezekben a fogyasztó képviselőjének írásos jelzésére indítjuk el a szolgáltatást – hívta fel a figyelmet a kommunikációs főmunkatárs.

felhívta arra is a figyelmet, hogy a fűtés indítását követően a hőközponti szabályozó elektronika folyamatosan a külső hőmérséklethez igazítja a radiátorokban keringtetett víz hőmérsékletét, vagy éppen leállítja a keringtetést, ha nincs rá szükség.

- Tehát a fűtésszolgáltatást a lakások hőmérséklete, nem pedig a radiátorok hőmérséklete alapján kell megítélni. Az automatikus szabályozás egy okos és a fogyasztók számára hő- és költségtakarékos megoldás - mutatott rá.

Végül elmondta, hogy az automatikus fűtésindítás időpontjáról az eddig megszokott módon, tehát a helyi médiumokon (újság, rádió, TV), továbbá a MIHŐ honlapján és Facebook-oldalán értesítik az ügyfeleket.

- A zökkenőmentes fűtésindítás érdekében szeptember 15-ét követően nem lehet olyan munkába kezdeni, amelyek miatt a fűtővizet le kell engedni a rendszerből, ez ugyanis negatívan befolyásolhatja a szolgáltatás minőségét. Érdemes tehát ellenőrizni, még a fűtés indítása előtt, hogy a radiátorszelepek teljesen nyitott állapotban vannak-e. Erre azért van szükség, hogy légtelenítésnél a levegő távozhasson a légtelenítési pontok felé, ugyanis, ha a levegő beszorul a radiátorba, akkor az a fűtés indításakor problémát okozhat (nem fűt, vagy csak részben fűt a radiátor). A radiátorszelepeket a fűtés indítása után egy-két hétig javasolt teljesen nyitott állapotban tartani, és ezt követően olyan fokozatba állítani, ami kellemes hőmérsékletet biztosít - mondta a kommunikációs főmunkatárs.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!