Ugrás a tartalomra

„Figyelek rád” – Üzleti Protokoll Görög Ibolyával

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. szeptember 19. kedd 19:32
Hazánk legismertebb protokoll szaktanácsadója volt a BOKIK vendége szeptember 19-én. Görög Ibolya humoros előadásával ezúttal is lehengerelte hallgatóságát.
Fotó: Kézdi Ákos

Fergeteges, könnyed hangvételű, sok-sok személyes, üzleti és látványos példával tűzdelt előadást tartott Görög Ibolya protokoll szaktanácsadó az üzleti élet szabályairól a BOKIK székházban, ahol mindezek mellett általános viselkedéskultúra- és protokoll szabályokat is átadott az érdeklődőknek azért, hogy hallgatósága hitelesebben, megbízhatóbban és korrektebben viselkedhessen mind az üzleti, mind pedig a magánéletben.

A szakértő szerint a hitelességünkhöz a legegyszerűbb, ha betartjuk az európaiság elemeit. Ezt pedig mindannyian tudjuk, hiszen több száz éve belénk rögzült. A szülő alapvető feladata, hogy a gyerekre ráaggassa azokat a konvenciókat, amiket a társadalom elvár tőle. Az európaiság mellett az egész világon elterjedt az amerikaiság: az „Emeriken trend nyú, az a tuti!” Már Hongkongban is a zsebre dugott kéz, a rágógumi, a hátraforgatott baseballsapka a menő...Ezekben manifesztálódik a két kultúra közti különbség. Amerikában azt mondják, hogy pH-értéke van, meg „tisztíccsa”, az európaiság ezzel szemben ezt mondja: Aki beszél, nem eszik.

A viselkedéskultúra legelső eleme – véli a szakértő –, a pozitív arckifejezés. De miért is kell ez? Mert bármikor bárkivel kommunikációba kezdek, azért kezdem el, hogy meggyőzzem, hogy rábeszéljem, hogy elhiggye nekem. És ki az, aki engem meg tud győzni? Akit előtte érzelmileg elfogadok. Persze nem kell „big love”, hanem elég csak kedvesen mosolyogni.

Görög Ibolya megjegyezte, hogy sajnos a köszönés megy ki a divatból, pedig annyira egyszerű: aki belép, köszön. Nem azért, hogy van-e, aki fogadja, hanem azért, mert ő köszön, a többi pedig a másik dolga.

Mint azt a szakértő hangsúlyozta: találkozásnál, kapcsolatfelvételnél nagyon fontos a szemkontaktus, mert aki nem néz rám, az nincs ott. A kézfogásról Görög Ibolya elmondta, hogy az a következőképpen helyes: a kar csípőmélységben legyen kicsit kinyújtva úgy, hogy a két hüvelykhajlat érjen össze, majd enyhén meg kell szorítani és rázni a másik kezét, körülbelül kétszer. „Nagyon gyakori férfihiba, hogy a mutatóujjukat átnyújtják a másik csuklóján” – mutatott rá.

Görög Ibolya úgy látja, hogy egyre inkább terjed a hangos beszéd. Pedig az emelt, hangos hang az európaiságban agresszivitást jelent.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kommunikációban a legtöbb, amit elhiszek, az a látott információ. Ez pedig az öltözködésből és a testbeszédből áll. A győzelem titka: testtartással is figyelni a másikra. Attól drágább információt, minthogy „figyelek rád”, a másik embernek adni nem lehet. Aki énrám figyel, arról ugyanis azt gondolom, hogy rendes ember.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!