Ugrás a tartalomra

Kedvcsináló a történelemhez és a gasztronómiához

Buzafalvi Győző
Utoljára módosítva
2023. szeptember 15. péntek 18:13
Rendhagyó könyvbemutató sajtótájékoztatót tartottak csütörtök délelőtt a Véndiófa étterem különtermében. Nyomtatásban megjelent Csontos László – a Minap korábbi újságírója - hatodik könyve, melynek címe: Hőseink az étlapon. Témája a reformkor, az 1848-as forradalom és szabadságharc, valamint a korszak 12 meghatározó személyiségének a bemutatása.

Csontos László szerint a kötetében szereplő 12 hős közös jellemzője, hogy az egy kakukktojás - Bem tábornok - kivételével valamennyiükről neveztek el ételt. 
Az átlag magyar is ismeri a Kossuth-kiflit, az Esterházy-rostélyost és a Jókai-bablevest. A valóság azonban ennél sokkal változatosabb, csupán Kossuth Lajosnak tíz étel őrzi a nevét a világban, még az Egyesült Államokban is neveztek el róla tortát, Baltimore-ban! A szerző kutatómunkájának köszönhetően sikerült egy szakácskönyvre valót összegyűjtenie. Ezekből a jelen levő Varjú Imrével - aki a tarcali Andrássy Kúria Bobajka Étterem séfje - összefogva kiválasztottak egy ételsort, amelyet el is készített, a receptek, a séf tanácsai is olvashatók a kiadványban. 

A kakukktojás Bem apóról a szülőföldjén, a galíciai Tarnóban elneveztek egy különleges italt, a Bem generális kökénylikőrjét. Ez ugyancsak szerepel a gyűjteményben. Sőt! Az ételekhez egy-egy kiváló bort is társítottak a hegyaljai Árpád-hegy Pince borászával, Varkoly Ádámmal.

A 12 reformkori hős neve egy kis történelemtudással is ismerősen cseng: Andrássy Gyula, Batthyány Lajos, Bem József, Damjanich János, Deák Ferenc, Esterházy Pál Antal, Görgey Artúr, Jókai Mór, Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, Széchenyi István és Wesselényi Miklós. Az ő nevüket viselő finomságok a nagyközönség számára kuriózumnak számítanak. Abban mindegyik közös, mind szem-szájnak ingere, így a Töltött tojás Petőfi módra, a Töltött paprika Jókai módra, a Batthyány-mártás és rizs, a Kossuth-kifli, a Marhafelsál Petőfi módra, a Görgey-tojásleves, a Wesselényi-karéj, az Andrássy-gulyás, a Fácán mell gróf Széchenyi módra, a Kossuth-koszorú, az Esterházy-rostélyos és a Deák-torta. 

Azt is megtudtuk, hogy ki, milyen ételt szeretett, például Széchenyi kedvence az egyszerű babsaláta volt, az egyik főnemesé pedig a krumplis tészta. Kossuth törzshelyén, Pozsonyban, a vendéglős átalakította a helyi kiflit, mely később Kossuth-kifli néven vált ismertté, és ezt rendszeresen fogyasztotta is a Zemplénből származó hírességünk.

Kézdi Ákos képgalériája

A sajtótájékoztatóra a séf az ételsorból kettőt el is készített, így a Kossuth-kiflit és a Töltött tojást Petőfi módra. Ahogy a kéziratot gondozó Párizs István mondta: a finomra „flambírozott” történetek füzére mellett kedvcsinálót kaptunk a gasztronómia mellett a történelemhez is. Nemzeti példaképeink hétköznapjaiba is bepillanthattunk.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!