Ugrás a tartalomra

Klímáról nem csupán települési szinten 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. június 07. szerda 16:40
Szerda délután tartották azt az önkormányzati klímaalkalmazkodási fórumot, melyen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséről és a fenntarthatóság korlátairól is szót ejtettek a meghívott szakértők. 
Fotók: Mocsári László

Az éghajlatváltozás jelenségét ma már saját bőrünkön érezzük, hiszen az elmúlt években az olyan extrém időjárási jelenségek, mint az aszályok, hőhullámok vagy éppen a villámárvizek közvetlen környezetünkben is egyre gyakoribbá váltak. A keserű tapasztalatok sokasága igazolja, hogy a klímaváltozás hatásainak lehetőség szerinti mérséklése és a változó körülményekhez való minél eredményesebb alkalmazkodás mindannyiunk közös érdeke – állapították meg egybehangzóan az eseményen előadó szakemberek.

Térségünkben e törekvések egyik élen járó kezdeményezéseként valósul meg a Miskolci Egyetem vezetésével a LIFE-CLIMCOOP projekt, melynek egyik fő célja ösztönözni a települések és helyi vállalkozások együttműködését a klímaváltozáshoz való sikeres adaptáció érdekében. Miskolc város 2030-ig vállalt klímavédelmi törekvéseihez kapcsolódóan együttműködik a Miskolci Egyetemmel a Sajó-völgyéhez kapcsolódó CLIMCOOP LIFE projekt megvalósításában.

A projekt egyik alapvetése, hogy a köz- és magánszféra közötti partnerségek kialakulása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a települési szereplők összefogva eredményesebben tudjanak fellépni az éghajlati kockázatok csökkentése és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképesség növelése érdekében – egyebek mellett ezt húzta alá köszöntőjében Miskolc jegyzője. Ignácz Dávid a Városháza dolgozói, valamint a helyi önkormányzati szolgáltató vállalatok és intézmények képviselői számára tartott délutáni programon hangsúlyozta: a fenntartható településfejlesztési stratégiák kidolgozására a fentiekben említett szereplőknek együttesen kell erőfeszítéseket tenniük.

A Miskolci Egyetem részéről a projekt szakmai vezetője elmondta: a kialakult energiaválság és a globális klímaválság a legnagyobb kihívás elé kétségtelenül az önkormányzatokat állítja, azonban ha települési szinten kezdünk el időben foglalkozni a kérdéssel – fejtegette köszöntőjében Viskolcz Béla intézetigazgató –, akkor kis léptékű adaptációval megugorható a feladat.

Éppen ezért – folytatta – bizonyultak kulcspartnernek már eddig is a campus kutatói abban, hogy Miskolc 2030-ra kitűzött célját, jelesül az úgynevezett klímasemlegessé válását beteljesíthesse.

Ezt követően a Pannon Egyetem rektora felelevenítette, milyen óriási mértékben támaszkodtunk a történelem során a fosszilis energiaforrásokra, sőt, egészen napjainkig is támaszkodunk – dacára annak, hogy mindenki számára nyilvánvalóan fogytán vagyunk azokból. – Véges Földön nincs végtelen növekedés – hangzott el Gelencsér Andrástól az állítása szerint napjainkban kicsit sem trendi megállapítás.

Ahogy fogalmazott, sokkal népszerűbb, ha a technológiai átállást helyezzük előtérbe, amellyel tovább pörgethető a GDP. A szakembertől megtudhattuk: mintegy félórás előadása során az emberiség egyéves szükségletének megfelelő energiamennyiség érkezett meg a bolygónkra. Értelmezése szerint az átalakítás, tárolás és szállítás – nem pusztán csak pénzre lefordítható – költségeit együttesen kell mérlegre tennünk, amikor hatékony és olcsó energiát keresünk.

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ vezető tervezője a lokális alkalmazkodás fontosságára és a hosszú távú klímaszempontú stratégia tervezésére mutatott rá. Miként azt a klímapolitika két alapvető csapásirányáról Sütő Attila elmondta: az üvegházhatás csökkentése globálisan megoldandó feladat, míg az adaptációra helyben kell megtalálnunk a megfelelő válaszokat. Hozzátette azt is, hogy Magyarország viszonylag kis mérete ellenére is döntően eltérő problémákkal találkozhatunk, ha hazánkban járunk – nincs ez másképp a Sajó-völgyi települések esetében sem, ahol egészen különböző jellegű kihívások merülnek fel a kérdéskör tárgyalásakor.

A délután hátralévő részében a többi közt a Miskolci Polgármesteri Hivatal részéről Nagy Dezső klímavédelmi csoportvezető és Klimon István kazincbarcikai alpolgármester is megtarthatta előadását. Folytatás június 9-én Kazincbarcikán, amikor is a KolorAkadémia előadássorozat következő eseményén az egyéni klímaalkalmazkodási lehetőségekről lesz szó, továbbá bemutatják a kazincbarcikai önkormányzat a BorsodChem Zrt. közös éghajlatváltozási alkalmazkodási stratégiájának tervezetét.

További hírek

Olvasnivaló