Ugrás a tartalomra

Közel száz ötlet érkezett az idei részvételi költségvetés felhasználására

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 10. szerda 15:04
Idén is három kategóriában nyújthattak be ötleteket a részvételi költségvetés felhasználására a miskolciak. A Zöldülő Miskolc, a Támogató Miskolc, illetve a Közös tereink tematikákra összesen 91 ötlet érkezett be március 1. és június 30. között. Az eddigi évekhez hasonlóan a „zöld” megoldások mozgatták meg leginkább a miskolciak fantáziáját.
Tervezzük Miskolcot! népszerűsítő akció /Mocsári László februári fotója 

Június 30-án lezárult az idei Miskolci Részvételi Költségvetés ötletbenyújtó szakasza. A miskolciak 91 ötletet regisztráltak a Tervezzük Miskolcot weboldalon keresztül, amelyek közül maximum 45 jut majd el az augusztus 1-jén induló szavazás fázisába, amikor a miskolciak szavazatukkal alkothatnak véleményt: szerintük mely elképzelések valósuljanak meg a negyvenmillió forintos keretből - tudatta közleményében a polgármesteri hivatal kommunikációs osztálya. 

A lebonyolító Részvételi Iroda szakembereinek tapasztalatai azt mutatják, hogy az időközben megtartott helyi önkormányzati választás, illetve az európai parlamenti voksolás – és a hozzájuk kapcsolódó kampány – megnehezítette a miskolciak elérését.

Kevesebb lehetőség nyílt a személyes találkozásokra, emellett a miskolci polgárok rendre azt hitték, hogy politikai kampány céljából akarják megszólítani őket a részvételi költségvetés lebonyolítói, így bizalmatlanok voltak velük szemben. Általánosságban az is elmondható, hogy az említett választások miatt a miskolciak közéleti fókusza másra terelődött át, és nehezebben jutott el hozzájuk a Miskolci Részvételi Költségvetés híre.

Ugyanakkor a bölcsességüket, és a folyamat mindenkori tanulását támasztja alá, hogy többen olyan ötletet nyújtottak be, ami az elmúlt években nem jutott el a megvalósítás fázisába. Ők átgondolták elképzelésüket, és a korábbi szakmai indoklást figyelembe véve módosítottak az eredeti elképzelésükön, ezzel nagyobb esélyt adva neki a következő időszakra.

A Polgármesteri Hivatal szakosztályai már a benyújtási időszak közben elkezdték átvizsgálni az ötleteket – elsősorban – megvalósíthatósági szempontból, ezt a folyamatot pedig július végéig befejezik. A minden szempontból megfelelő elképzeléseket az önkéntes miskolciakból álló Részvételi Tanács tagjai vizsgálják meg és szűkítik le a listát maximum 45 ötletre. Azért ez a szám, mert a benyújtott elképzelések között lehet annyi érvénytelen, hogy végül kevesebb mint 45 jut el a szavazási fázisba.

A Részvételi Tanácsba még július 14-ig lehet jelentkezni, amit EZEN a linken keresztül tehetnek meg az érdeklődők.

A részvételi költségvetés szavazási szakasza augusztus 1-jén indul el, amely során negyvenmillió forint felhasználásáról dönthetnek a miskolciak. A folyamatról további információ ITT érhető el. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!