2020. február 18. Bernadett
„Álmodj őrültebbet” – A Nike kiáll Semenya mellett új videójával (Videóval!)
MTI/vg.hu
|
2019. február 26. 13:03
|
frissítve: 2019. február 28. 10:01
A Nike kiáll a kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó Caster Semenya mellett, aki fellebbezése eredményére vár, melyet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) novemberben életbe lépett, rá vonatkozó szabályozásával szemben nyújtott be.

A 23-szoros Grand Slam-győztes teniszlegenda és a sportszergyártó kollaborálásával készült reklámot az Oscar-gála reklámszünetében mutatták be. A hirdetés sugárzása nem volt két fillér, ugyanis az idei díjátadón körülbelül 2,6 millió dollárba került egy 30 másodperces hirdetés az Oscar alatt, ami még mindig 50 százalékkal a Super Bowl reklámértéke alatt van.

A reklámban tisztelegnek többek közt Katherine Switzer előtt (az első nőt, aki lefutotta a bostoni maratont), megemlítik Sam Gordont, a fiatal lányt, aki a fiúkkal futballozik, Lisa Leslie-t, az első nőt, aki hivatalos kosárlabda meccsen zsákolt és Becky Hammont, az első nőt, aki másodedzői pozícióig jutott az NBA-ben a férfiak között.

A reklám üzenete igen tömör és velős:

If they want to call you crazy, fine.
Show them what crazy can do.

Azaz, „ha őrültnek akarnak nevezni, rendben. Mutasd meg mire képesek az őrültek.”

A képsoron olyan „őrült" tevékenységek bukkannak fel, mint kosaras zsákolás, ökölvívás vagy maratonfutás, emellett előkerülnek a nők sportolásával kapcsolatos negatív sztereotípiák is. Az „Álmodj őrültebbet" (Dream crazier) című videóban a 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes teniszező, Serena Williams narrációjában példaként említi, hogy ha nők érzelmeket mutatnak ki a versenypályán, akkor „drámáznak", ha kiállnak az igazukért, „tébolyodottak", ha dühösek, akkor „hisztiznek, ésszerűtlenek, vagy egyszerűen őrültek", a férfiakéval egyenlő lehetőségekről álmodniuk pedig „téveszme".

A 28 éves dél-afrikai atléta feltűnésekor az hangzik el: „ha túl jók vagyunk, valami gond van velünk".

Semenya ügyét még tárgyalja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Semenya tiltakozását az váltotta ki, hogy az IAAF tavaly úgy határozott, a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók – 400 és egy mérföld közötti távokon – csak akkor indulhatnak nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel csökkentik annak mértékét a szervezetükben. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami azzal jár, hogy a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normál mértéken felüli, és egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.

serena_williams.jpg

Fotó: AFP

A 800 méter háromszoros világbajnoka pályafutása kezdete óta támadások kereszttüzében áll férfias adottságai miatt. A 2009-es, első vb-győzelme után egy évig nem is versenyezhetett, amíg az IAAF nemi vizsgálatokat végeztetett rajta. Később azonban visszatért, a 2012-es és a 2016-os olimpián is megnyerte a kétkörös távot, ahogy a legutóbbi két vb-n egyaránt. Ugyanakkor riválisai többször panaszkodtak, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatta Semenyát. Semenya maga úgy fogalmazott, csak futni szeretne „úgy, ahogy megszületett", a Nike pedig ismét nyilvánosan kiállt mellette – emeli ki az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.com szakportál.

Korábban Dél-Afrika politikai és sportvezetői is biztosították Semenyát támogatásukról, az ország sportminisztere például diszkriminatívnak nevezte a szabályt, egyúttal nemzetközi kampányt indított Semenya mellett. A CAS döntése március 26-ra várható.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat