2019. június 18. Arnold, Levente
Andrzej Duda elnök post mortem kitünteti a strasbourgi merénylet lengyel áldozatát
mti.hu
|
2018. december 17. 14:01
|
frissítve: 2018. december 20. 09:55
Andrzej Duda lengyel elnök ki fogja tüntetni a strasbourgi merényletben halálosan megsebesült lengyel állampolgárt, aki megakadályozta, hogy a lövöldözésnek még több áldozata legyen – jelentette be a lengyel államfői hivatal államtitkára.

lengyel-strassburg-niedziel.jpg

Forrás: news.com.au

Andrzej Dera hétfő reggel a lengyel közszolgálati televízió első csatornáján (TVP1) azon, hivatalosan meg nem erősített, de a lengyel közmédiában is idézett tanúvallomások kapcsán nyilatkozott, melyek szerint a vasárnap elhunyt, korábban Strasbourgban élő Barto Pedro Orent-Niedzielski lengyel állampolgár a szintén a múlt keddi strasbourgi lövöldözésben halálosan megsebesített olasz barátjával, Antonio Megalizzivel megpróbálták feltartóztatni a merénylőt, Chérif Chekattot.

Több sajtóforrás szerint a Chekatt-tal való összeütközésre a strasbourgi adventi vásár közelében működő klubnál került sor. Niedzielski és Megalizzi beavatkozása idején sikerült bezárni a klub bejáratát, így a merénylő oda nem tudott behatolni. 

Andrzej Dera a TVP1-en hősnek minősítette Niedzielskit. „Magatartásával megelőzött egy még nagyobb tragédiát” – jelentette ki, hozzáfűzve: szerinte egy ilyen embert méltányolni kell, az államfő kitünteti Niedzielskit hősiességéért. „Feláldozta életét, hogy másokat megmentsen, ez kétségkívül példaadó tett” – hangsúlyozta. Andrzej Duda hétfőn azt írta a Twitter közösségi honlapon: látásból ismerte az Európai Parlamentben idegenvezetőként dolgozó Niedzielskit. „Nem sejtettem, hogy éppen ő volt az, aki halálosan megsebesült, más embereket védve. Tisztelet az emlékezetének” – áll a bejegyzésben.

Niedzielski hozzátartozóinak részvétét fejezte ki hétfőn Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, vasárnap éjjel egy Twitter-bejegyzésben tisztelgett emléke előtt Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is.

A 36 éves korában meggyilkolt Niedzielski a sziléziai Katowicéből származott, húsz éve élt Strasbourgban, többek között újságíróként dolgozott. A lövöldözésben súlyos fejsérülést szenvedett, azóta a vasárnap bekövetkezett haláláig kómában volt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat