2018. december 18. Auguszta
„Az emberek ki vannak éhezve a kultúrára” – Operafesztivál a miskolciak szemével
Muntyán Bernadett
|
2018. június 16. 12:08
|
frissítve: 2018. június 19. 09:49
A tíznapos miskolci operaünnep véghajrájába értünk, hamarosan záró napjához érkezik az országosan is gyöngyszemnek számító kulturális programsorozat. Az Ezrek operája előtt, az Avasi kilátónál arról kérdeztük a miskolciakat, mi a véleményük a fesztiválról, milyen jelentőséggel bír ez számukra, illetve a város számára?

operafeszt_kristof_laszlone_agnes.jpg

– Mi már a legelső Operafesztiválon is itt voltunk – mondta lelkesen Kristóf Lászlóné Ágnes. – Nagyon különleges ez a rendezvény, és meghatározó a város életében, van egyfajta varázslatos hangulata! – emelte ki. Ágnes és férje rendszeresen járnak színházba is, így – mint mondta –, hozzá vannak szokva ehhez a világhoz, ám az Operafesztivál rendhagyó helyszínekre is elkalauzolja a közönséget. – Például, ma este az Avasi kilátónál nézhetjük az előadást, de voltunk már a Tudomány és Technika Háza előtti téren, illetve tavaly Diósgyőrben, a várnál is. - Ritkán lehet ilyen produkciókat látni, élni kell a lehetőséggel, hogy Miskolcnak van egy ilyen különleges fesztiválja. Az Ezrek operáját már nagyon vártuk, kíváncsiak vagyunk vajon milyen lesz a Don Giovanni ebben a feldolgozásban – hangoztatta.

operafeszt_kun_laszlo_janosne.jpg

– Számomra a bőség zavarát is jelenti a fesztivál, sokszor nem tudom, hová menjek, melyik előadást válasszam – ezt már Kún László Jánosné nyilatkozta, kihangsúlyozva: nagyon élvezi ezeket a napokat, szerinte az idei az egyik legjobb Operafesztivál. Legjobban az István a király nagyzenekari előadása tetszett nekik.

– Egyszerűen csodálatos volt. Főként amiatt, hogy megtiszteltek minket  szerzők, Bródy János és Szörényi Levente. Épp a mellettük lévő páholyban lehettünk, és láttuk rajtuk, mennyire tetszett nekik is az előadás! Az Operafesztivál nemcsak a városnak, hanem országos szinten is egy hatalmas kulturális teljesítmény, egyfajta kuriózum. Minden évben van újdonság a kínálatban, folyamatosan bővül a program. Tegnap például a Budapest Bárt láttuk, egyszerűen fantasztikus volt, utcatánccá, utcabállá alakult a koncert. Annyira jók a kísérőprogramok is, hogy szinte nem is lehet választani, melyikre menjen el az ember – fogalmazott, a miskolci hölgy, aki örömét fejezte ki amiatt is, hogy egyre több fiatal vesz részt a fesztiválon.

operafeszt_fekete_angela_szeles.png

Volt, aki az Operafesztivál miatt vett ki szabadságot, és utazott Miskolcra erre a tíz napra. – Egyébként Budapesten élek, és ott is dolgozom – részletezte Fekete Angéla. Mint mondta, minden előadás nagyon színvonalas, a fesztiválnak hatalmas szerepe van abban, hogy a komolyzenét, az operát megszerettese a szélesebb közönséggel is.

– Egy kicsit nehezebb ez a műfaj, kedvelőit inkább a közép-, illetve idősebb korosztályhoz szokták kötni. Ez a Don Giovanni - vagy RockGiovanni - előadás is azért érdekes, mert feldolgozásnak köszönhetően, valószínűleg a fiatalokhoz is közelebb hozza a műfajt. Úgy gondolom, ez a néhány nap is megmutatja, mennyire ki vannak éhezve az emberek a kultúrára - hangoztatta Angéla, aki számára a RockGiovanni beavató előadása is meghatározó élmény volt. - A Sziámi-dalok is nagyon tetszettek, a Modern Art Orchestra koncert pedig teljesen új volt a számomra. Ezt emészteni kell még egy kicsit, de egy biztos: ha nincs ez a fesztivál, nem találkozom ilyen előadással – tette hozzá.

operafeszt_beres_andrea.jpg

– A kísérőrendezvényeken rendszeresen részt veszünk, az előadások közül pedig már ötödik éve előre kiválasztjuk, mit szeretnénk majd megnézni. Előre megtervezzük az egész hetet – árulta el portálunknak Béres Andrea. Mint mondta, nemcsak a műfaj szeretete miatt járnak ki  a fesztiválra, hanem azért is, mert párja énekel. Egyéb komolyzenei múlt is a családban, nagyon sok ismerős és barát is játszik a zenekarban,  énekel a kórusban.

– Vannak igazán kiváló operák, ilyen például a Don Giovanni is, amit ma rockos változatban hallgathatunk meg – emelte ki hozzáfűzve: nagyon tetszik a háttér is, ahogyan az Avasi kilátót feldíszítették, ez egy remek előadás lesz. – Ez a fesztivál Miskolcot kicsit más színben világítja meg, új arcunkat mutatja az ország felé. Az itt élő emberek igenis szeretik a művészetet, szeretettel fordulnak az opera felé is – emelte ki Angéla.

rockgiovanni_avasikilato_180615_ja_1.jpg

Fotó: Juhász Ákos
Nem

Olvasnivaló

Ajánlat