2021. április 18. Andrea, Ilma
Bemutatkozott Miskolcon az új francia nagykövet
minap.hu
|
2018. november 12. 16:05
|
frissítve: 2018. november 15. 13:36
Udvariassági bemutatkozó látogatáson fogadta hétfőn Kriza Ákos, Miskolc polgármestere Pascale Andreani asszonyt, Franciaország nemrégiben kinevezett, új budapesti nagykövetét. Pascale Andreani kíséretében jelen volt Frédéric Rauser, a Budapesti Francia Intézet igazgatója és Hugues Denisot oktatási együttműködési attasé, a magyarországi Alliances Francaise-ek koordinátora.

francia_kovet_181112ml_2.jpg

Az előző francia nagykövet, Eric Furnier, nagyon kedvelte a várost, megbízatásának ideje alatt többször járt Miskolcon. Pascale Andreani, az újonnan kinevezett nagykövet szeptember 5-én adta át a megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. A hétfői látogatáson Kriza Ákos polgármester örömét fejezte ki, hogy az új francia nagykövet is érdeklődik városunk iránt.

francia_kovet_181112ml_12.jpg

Miskolc francia kapcsolatairól szólva elmondta, a helyi Alliance Francaise igazgatója, Raymond Lardellier több évtizedes kiváló, következetes munkájának elismeréséül idén, a Város Napján Pro Urbe díjat kapott. Frédéric Rauser, a Budapesti Francia Intézet igazgatója elmondta, a miskolci intézet országos szinten is az első helyen áll az Alliance Francaise-ek sorában, a hallgatói létszámot és programkínálatot tekintve.

francia_kovet_181112ml_8.jpg

A kulturális rendezvényeket érintve, a francia nagykövet és kísérete elismerően szólt a Bartók Plusz Operafesztiválról és a CineFest nemzetközi filmfesztiválról. Ezzel összefüggésben kihangsúlyozták a gazdasági diplomácia jelentőségét is, hiszen – mint elhangzott -, a nemzetközi cégek jelenlétükkel egyfajta kulturális missziót is betöltenek. Saját országuk kultúrájával a helyi kultúrát színesítik, a kultúra jó színvonala pedig élénkítő hatással van a gazdaságra.

francia_kovet_181112ml_11.jpg

Fotó: Mocsári László

Kriza Ákos ennek kapcsán tájékoztatta a nagykövetet a városban található francia cégek város érdekében kifejtett társadalmi szerepvállalásáról. A megbeszélésen véleményt cseréltek Miskolc gazdaságfejlesztési stratégiájáról, valamint a 2019-es európai parlamenti választásról is. A nagykövet miskolci programja a Zrínyi Ilona Gimnázium Kiss Ernő Francia Nyelvi Központjában folytatódott.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat