2018. július 22. Magdolna
Miskolc
15°C / 26°C
Bertrand de Billy vezényletével adnak koncertet a Nemzeti Filharmonikusok
MTI
|
2017. október 21. 09:16
|
frissítve: 2017. október 21. 09:16
Radovan Vlatkovic kürtművész lép színpadra a Nemzeti Filharmonikusokkal Bertrand de Billy vezényletével október 26-án a Müpában.

A zenekar előadásában Wagner Siegfried-idillje, majd Mozart Esz-dúr Kürtversenye szólal meg, amelynek szólistája a Salzburgi Mozarteum és a madridi Zsófia Királynő Zeneakadémia professzora, Radovan Vlatkovic kürtművész. Az est második részében a szimfonikus repertoár egyik legnagyobb szabású alkotása, Richard Strauss Imígyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeménye hangzik el - közölte az együttes az MTI-vel. 

A Sigfried-idillt Wagner a Siegfried harmadik felvonásának témáiból állította össze, felvonultatva benne a beteljesülő boldogság, a tettekre, harcokra készülő ifjúi erő dallamait. Zenei anyaga a Brünnhilde ébredését kísérő varázslatos dallammal indul, a folytatásban Sigfried kürtmotívuma, majd a kompozíció tetőpontján az erdei madár éneke csendül fel.

Mozart három befejezett kürtversenyének mindegyike Esz-dúr hangnemű, s a zeneszerző mindhárom művet régi barátja, a szólistaként Európa-szerte koncertező Joseph Leutgeb számára komponálta. A kompozíció feltehetően 1787-ben keletkezett. 

Richard Strauss 1896 augusztusában befejezett, szabadon formált Imígyen szóla Zarathustra című kompozíciójának összetartó erejét néhány alapmotívum adja. Az egész mű magva, kiindulása a rendkívül erőteljes bevezetés, egy csodálatos napfelkelte víziója.

Az estet vezénylő Bertrand de Billy Franciaországban született, de Németországban lett ismert operakarmester. Operadirigensként elsősorban Wagner, valamint a francia romantika - Massenet, Gounod - áll érdeklődésének középpontjában.
 

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat