2020. augusztus 07. Ibolya
Bill Gates és Soros György
Mike György
|
2017. július 25. 14:45
|
frissítve: 2017. július 26. 14:45
A legújabb aktualitás, ahogy mondani szoktuk, tálcán kínálja a két ember összehasonlítását. Ehhez képest még sehol nem olvashattunk ilyesmit a tengernyi magyar és nemzetközi liberális médiában. Különös. De vannak jelenségek, amelyek a hiányuk által világítanak, hívják föl a figyelmet magukra. Mike György jegyzete.

gates1.jpg

Bill Gates korának egyik legnagyobb vállalkozója, a numerikus forradalom egyik megalapozója, egész életét az informatikai operációs rendszerek fejlesztésének és tökéletesítésének szentelte. A saját vállalkozása, a Microsoft által kifejlesztett Windows operációs rendszer évtizedek óta egyeduralkodó a piacon és hazánkban is a lelkét adja az asztali és notebook számítógépek elsöprő többségének. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Gates ezzel a legújabb kapitalizmus egyik megalkotója, a mindennapi életünk egyik alapformálója, nélküle a világunk teljesen más lenne. Kreativitása egész életében arra irányult, hogy a saját gondolataival úgy keressen pénzt, hogy ezzel egyúttal millióknak adjon valamit, milliók életét tegye kényelmesebbé, bizonyos értelemben gazdagabbá. Bill Gates hatalmas vagyont halmozott föl életében, és az amerikai hagyományoknak megfelelően élete végén ebből jótékonykodik, azaz emberbaráti cselekedeteknek szenteli az életét. Igen, Bill Gates valóban filantróp, azaz önzetlenül segíti az arra rászorulókat. Hosszú évek óta dollár milliárdokkal segíti Afrikát, és 2016 nyarán jelentette be, hogy újabb 5 milliárddal folytatja az Afrika-programját. Ő már évekkel ez előtt felismerte, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van, és oda is viszi. Nem támogat obskúrus civil szervezeteket, amelyek működése sokszor idegen államok belügyeibe való beavatkozásnak tűnik, és amelyek tevékenysége során inkább káosz alakul ki az adott országban, vagy térségben, mint békés, demokratikus rend.          

Soros György viszont éppen ezt teszi. Pedig ő is filantrópnak tartja magát, mint milliárdos társa. Bizonyára van őbenne is valami minimális ebből a nemes érzésből, de az ő életútja mégis nagyon különbözik a Bill Gates-étől.

gates2.jpg

Soros György a milliárdjait nem olyan üzleti tevékenységgel kereste, amely az egész emberiség életének jobbá, kényelmesebbé tételére irányult, hanem éppen ellenkezőleg. Tőzsdei ügyleteken, értékpapírok árfolyammozgásának megsejtéséből, és az arra való spekulációból szerezte a vagyonát. Ez az üzlet látszólag steril, racionális, és sokszor ártatlan játéknak tűnik a kívülállónak. Némelyek meg azt gondolják, hogy igen, ez a Soros azért nagyon okos lehet, hiszen amíg mások tönkremennek a tőzsdézéssel, addig ő mesés vagyont halmoz föl. Azért jó, ha tudjuk, hogy a tőzsdén, normális esetben csakis hosszú távon lehet pénzt keresni, és csak néhány százalékkal többet, mint a banki alapkamat. Gyorsan meggazdagodni, mint Soros, másként lehet. Tőzsdézéssel gyorsan meggazdagodni csakis agresszív módszerekkel, a következményekkel mit sem törődve lehet. A piacot irányítva és nem elszenvedve. És még az olyan nagy spekulánsok, mint Soros is, csak úgy sikeresek, ha többen összefognak.

Lényegében arról van szó, hogy a néhány legnagyobb amerikai befektető alap összefog az egész világ kisbefektetői (a kisbüfik, ahogy szeretik őket hívni) ellen, és elnyerik a pénzüket. Sokszor tönkretéve őket, az öngyilkosságba kergetve őket. Persze, mondhatjuk, hogy nem kötelező tőzsdézni. Igen, ez is igaz. De Soros és társai mindezzel tisztában vannak, és mégis folytatják. Ez lenne az emberbarátság? A filantrópia? Nem. Ez gátlástalan száguldás félredobva minden erkölcsi megfontolást. Sorosék még azt is el tudják érni, hogy rájuk a minimálisan meglévő tözsdei törvények, szabályok se vonatkozzanak.

soros.jpg

Így erőltették ki az un. hedge fund befektetési alapok engedélyezését, amelyeket ráadásul adóparadicsomokba telepítenek. Emberbarát üzletember, aki még a mindenkire kötelező adót sem fizeti be azért, hogy pl. a szociális háló működhessen a saját országában? Komolyan vehető ez? Nyilván nem. Soros György nem filantróp, ezt egészen biztosan kimondhatjuk. Inkább átlagon felüli ambícióval megáldott, minden erkölcsi megfontolást nélkülöző, hataloméhes, agresszív, magát mindenki másnál többre tartó diktátornak nevezném. Igen diktátor, rá egész pontosan illik ez a szó. De a szimpla nacionalista diktátorokon túltéve, ő az egész világnak szeretne diktálni. Soros egy világdiktátor és valójában ennek is tartja magát! Minden megszólalása erről árulkodik. Soros a filantróp teljes ellentéte!

Lehet-e ezek után csodálkozni azon, hogy Bill Gates, a világra aggódva figyelő filantróp úgy szólalt meg, ahogy megszólalt a minap, mintegy válaszolva Soros Györgynek a világot felforgatni szándékozó agymenésére.

Bill Gates szerint az európai vezetők ennél rosszabbul nem is állhatnának a migránsválsághoz. A migránsokat nagy számban befogadni szándékozó technokraták inkább hozzájárulnak a migránsválsághoz, minthogy megoldanák azt. E helyett az afrikai kontinensről érkezők útvonalait kellene lezárni, ez lenne a jó megoldás, mondja Gates. Európa nem demokratikusan megválasztott vezetői, akik nyilván emberbarátnak tartják magukat, hiszen a demokrácia, és humanizmus szavaival gargarizálnak reggeltől estig, vajon mikor fogják a legnagyobb létező filantróp gondolatait és tanácsait megfogadni Soros Györgyéi helyett? A jövőnk nagyrészt ezen múlik.                                                                 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat