2018. augusztus 19. Huba
Miskolc
17°C / 29°C
Brutális földrengés Alaszka partjainál – mindenki menekült (Videókkal!)
RT.com / minap.hu
|
2018. január 23. 12:16
|
frissítve: 2018. január 25. 14:51
Még a magyar mérő állomások is érzékelték az alaszkai földmozgást. A hatalmas szökőár szerencsére elmaradt.

kodiak_alarm2.jpg

A Richter-skála szerinti 7.9-es földrengést mértek kedd reggel Alaszka partjaitól mintegy 300 km-re a Csendes–óceánban 10 km mélyen. A földmozgás miatt cunamiriadót adtak ki.

kodiak_alarm.jpg

Alaszka és Hawai szigeteit is veszélyeztette az ár. Arra kérték a lakosságot, hogy keressenek menedéket és menjenek magasban fekvő helyekre. Kodiák városban megteltek az utcák autóval, mindenki menekült, folyamatosan zúgtak a szirénák.

A tengerszint rövid időn belül 10 méterrel emelkedett, az első árhullámokat percekkel a rengés után várták.

Észak-Amerika nyugati partjainál is kiadták a riadókészültséget. 1964-ben egy 8.4-es földmozgás miatt kialakult szökőár elmosta az Oregon állambeli Crescent város egy részét. Szakértők attól tartottak, hogy a szökőár végig söpőr majd a kontinens nyugati részén egészen Kaliforniáig.

kodiak_hun.jpg

Három éve nem történt ilyen erősségű földmozgás a térségben. A rendkívül erős rengést még a magyar mérőállomások is érzékelték.

Kedd délután azonban lefújták a cunamiriadót.

Egyébként ma különösen aktív volt a Föld bolygó. Az elmúlt 24 órában az alaszkai földrengés mellett volt egy másik, 6.1-es erősségű rengés Indonéziánál is, illetve vulkán kitörések voltak Bali-n, a Fülöp-szigeteken és Japánban is, ahol többen megsérültek, sőt egy katona életét vesztette a tűzhányóból kitörő tüzes kőzet darabok miatt.

Loading Video...
Nem

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat