2019. január 17. Antal, Antónia
Buheráék és más miskolciak
Conin, a Sajó-menti vasember előtárja a huszadik századi városi élet emlékeit
minap.hu
|
2018. november 22. 10:30
|
frissítve: 2018. november 22. 11:55
Nem ismered Conint, a Sajó-menti Vasembert? – ezzel a felütéssel jelentek meg az első sajtóhíradások egy éve a Conin projektről. Esztendőnyi idő telt el s időközben már sokan megismerkedhettek a képzeletbeli figurával, „aki” egy szlovák-magyar közös várostörténeti kutatás emblémája.

Rozsnyón és Miskolcon foglalkoztak másfél éven keresztül muzeológusok, történészek, civil kutatók annak feltárásával, milyen párhuzamosságok és egyéb érdekességek tárhatók fel a határ két oldalán található nagyvárosok (elsősorban modernkori) múltjában, huszadik századi történelmében. Azaz az eltérő, de mégis nagyon hasonló ipartörténetében: ott bányászat, itt kohászat, gépgyártás és bánya üzemelt egy évszázadon át, ami még sokáig hatóan befolyásolja a városképet, a helyiek életét, emlékezetét, dacára, hogy maga a nehézipar jóformán el is tűnt az ezredfordulóra Rozsnyóról is, Miskolcról is.

A kutatási programban résztvevők interjúk tucatjait készítették a fentiek szemtanúival – volt gyári dolgozókkal, fúvószenekari tagokkal, sportegyesületi vezetővel, éttermi főpincérrel és másokkal, akik „sokat láttak” a szocializmus évtizedei alatt –, de készült szlovák-magyar szereplőkkel közös játékfilm is. Lezajlott két dokumentumfilm forgatása (a miskolcinak a témái: az avasi kilátó, a Vasgyár, a zenészélet, és a kama játék, azaz „Miskolc sportja”), továbbá készülőben szlovák részről egy könyv, magyar oldalon pedig kisebb kiadvány az összegyűjtött sztorikról, amelyek képi anyagát majd webmúzeumban is megtekinthetik az érdeklődők. A legfőbb két eredmény pedig az október 25-én nyílt kiállítás a Herman Ottó Múzeumban, amely a „Buheráék társbérletben” címmel csalogatja a nagyvárosi múlt különös emlékeire kíváncsiakat a tárlatra (december 21-ig), illetve a november 28-ra meghirdetett tudományos konferencia, amelyen ugyanezekről a témákról hangzanak majd el előadások. A tárlat a Papszeren lévő épületben megtekinthető, míg a konferenciának az Akadémia székháza ad helyet (Erzsébet tér 3.).

untitled-1m.jpg

A projekt eddigi történéseit ismertető coninprojekt.org weboldalon hamarosan webmúzeum várja az érdeklődőket, amelyek az említett kérdésköröket járják körül, képekkel és sztorikkal, valamint tervrajzokkal és interjúrészletekkel. Tehát a huszadik század második felének miskolci vendéglátását – mint például az avasi kilátóbeli TV Presszó vagy Vadászkürt étterem –, vagy azt a hatalmas díszes albumot feldolgozva, amelyet a kohászat egykori kollektívája készített és küldött Rákos „elvtársnak”, kérve a főtitkár beleegyezését, hogy a miskolci nagyüzem felvehesse Lenin nevét (lásd: LKM). De előkerül az online tárlaton a „Borsodi ételek receptjei” című mára feledésbe merült kiadvány, a század közepén tevékenykedett amatőr miskolci fotósok fényképei, focis és más sportos plakátok, képek a tévétorony építéséről, a május 1-i felvonulásokról, és sok minden másról, ami jellemezte az 1950, 60, 70-es évekbeli életet, munkát, hétköznapokat és ünnepeket – a miskolciakat.

A Conin projekt (amelynek neve a pályázat angol nyelvű címének rövidítéséből adódik: CONIN) a miskolci Észak-Keleti Átjáró Egyesület és a rozsnyói OZ Medza, illetve az ottani Bányászati Múzeum közös akciója, 2017. szeptember 1. és 2018. december 31. között. Az Interreg Szlovák-Magyar Együttműködési Program keretében valódul meg. Jelszava: Partnerséget építünk. Központi honlapja az skhu.eu.

Népmobil és MoziMiskolc, avagy munkásképtől Uránvárosig

Tudományos konferencia november 28-án a Conin projekt záróeseménye

A lehető legrangosabb formában, tudományos konferenciával zárják szervezői a Conin projektet. A két városban, két régióban, a szlovák-magyar határ két oldalán másfél éven át zajlott helytörténeti-ipartörténeti-kultúrtörténeti kutatás eredményei is előkerülnek azon az előadássorozaton, amelyet november 28-án hallgathatnak meg az érdeklődők a MAB-székházban. A Lakás, Környezet, Munkahely – XX. századi iparvárosok arculata, társadalma és termelése címet viselő konferencián a Miskolcon és Rozsnyón tevékenykedett kutatók mellett olyan jónevű szakemberek szerepelnek még az előadók sorában, mint többek között R. Nagy József és Dobák Judit a Miskolci Egyetemről, Németh Györgyi (ICOMOS), aztán N. Kovács Tímea társadalomtörténész vagy Bereczki Zoltán és Szunyogh László építészek.

A programban megadott témák között (részletek a főszervező, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület honlapján, az atjarokhe.hu címen) szerepel: a szocialista városok ipari öröksége, egykori vasgyári és bányatelepek 3D-s számítógépes rajzai, az avasi kilátó ábrázolásai, a lakótelepek többféle típusainak kialakulása, aztán munkáskép, Népmobil, Uránváros, MoziMiskolc, fúvószenekar Rozsnyón és „éden az Avason” – hogy csak néhány hívószót említsünk a színes kínálatból, amelyre a szakmai közönség mellett a civil érdeklődőket is várják az Erzsébet téri épületben (reggel 9-től délután 4-ig), valamint fél 5-től a Papszeren. Utóbbi helyszínen filmbemutatót, tárlatvezetést, beszélgetést terveznek.

Részletes program és háttér a coninprojekt.org weboldalon.

conin_tamogatok.jpg

 

Nem