2022. december 08. Mária
"A digitális ügyintézésé a jövő" – egyetemi konferencia a modern technológiákról
minap.hu
|
2018. december 06. 14:05
|
frissítve: 2018. december 09. 09:24
Az e-ügyintézés jelenéről és jövőjéről rendeztek konferenciát csütörtökön, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi karán. A szakmai rendezvény egyik célja a területen felmerülő problémák feltérképezése és megoldási lehetőségek keresése volt.

egyetem_e_ugyintezes_181206ml_1.jpg

Fotó: Mocsári László

A modern technológia nem csak eddig nem ismert kihívások elé állítja az államot, de egyben megoldási alternatívákat is kínál az új, illetve régi problémákra. A konferencián bemutatták az e-ügyintézés kínálta lehetőségeket, megvitatták a gyakorlati alkalmazás során felmerült akadályokat, és lehetséges megoldásokat kerestek a szakemberek.

egyetem_e_ugyintezes_181206ml_3.jpg

- Egy új szintre emelkedett az igazságszolgáltatás egyes szervezetei, szereplői közötti kapcsolat azzal, hogy átléptünk a digitális világba. Fontos döntés elé kerültek az arra felhatalmazott személyek és szervek is, amikor abban kellett megállapodniuk, hogy hogyan is történjen az új hálózati szintre emelkedés – hangsúlyozta a digitális technika térnyerésének fontosságát Csemáné Váradi Erika, a Miskolci Egyetem docense köszöntőjében.

egyetem_e_ugyintezes_181206ml_13.jpg

A program nyitóelőadásában Dr. Ignácz István nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkár áttekintést adott az e-közigazgatás jelenéről és jövőjéről. - 2014-től az Európai Unió keményen meghatározza, hogy a digitális közigazgatásnak milyennek kell lennie. Digitális ügyintézést kell végezni, jól körbehatárolható módon, befogadókésznek kell lenni, az elektronikus közigazgatásnak naprakésznek kell lenni - mutatta be az elektronikus ügyintézéssel szembeni elvárásokat Ignácz István.

egyetem_e_ugyintezes_181206ml_19.jpg

A konferencián a szakterület országosan elismert szakemberei vettek részt. Nem csak az eddigi eredményeket mutatták be – ilyen például a Digitális Bíróság Program is, hanem a tapasztalatok közös megvitatására is sort kerítettek.  Az előadásokon szó volt az íratok digitalizálásáról, a digitális kapcsolattartással előálló új helyzetről, a szakemberek diskuráltak a polgári ügyekben, és cégeljárásban alkalmazott e-ügyintézés sajátosságait, illetve a gyakorlatban megjelenő kérdésekre is keresték a választ.

egyetem_e_ugyintezes_181206ml_24.jpg

Az internet, a digitalizáció térnyerése azonban veszélyeket is hordoz magában. Csemáné Váradi Erika, a program kari szakmai koordinátora a lehetséges negatív következményekről beszélt, míg két civil szervezet, a Regionális Civil Központ Alapítvány és a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány a lehetséges megoldásokról, jó gyakorlatokról számolt be. Az előbbi képviseletében Fazekas Elek programvezető arról adott áttekintést, hogy mennyiben segíthetik az új technológiák a leszakadó rétegek felzárkóztatását, míg Dr. Dobos László elnök az idősek részére indított, az informatikai tudás átadását célzó programjaikról beszélt.

egyetem_e_ugyintezes_181206ml_14.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat