2020. augusztus 03. Hermina
Diósgyőrben is megkezdődött a fészekrakók kilakoltatása
minap.hu
|
2014. augusztus 11. 15:11
|
frissítve: 2014. szeptember 02. 15:02
A diósgyőri városrészben is megkezdődött a „fészekrakós” lakások kiürítése, több lakást birtokba vettek itt is a MIK szakemberei. Az eljárások folytatódnak, augusztus végére a tervek szerint összesen 109 olyan ingatlannal rendelkezik már az önkormányzat, ahonnan kiköltöztették a fészekrakókat.

Birtokba vette a város a Kuruc utcán is az első fészekrakós lakást, így itt is elindult az önkormányzat által megvásárolt követelések után a lakások átvétele. Az öt évig itt élő, tízfős (!) család nem várta meg, hogy utcára rakják őket, egy nappal korábban önként kiköltözött és kiürítette a lakást. Így csupán néhány otthagyott bútordarab fogadta hétfő félelőtt a MIK Zrt. munkatársait, akik átnézték a lakást, pótolták az ablakokról hiányzó kilincseket, hogy betudják zárni őket és zárat cseréltek az ajtón.

Azért így is nagy a kosz és a bűz, a lakás a végletekig lelakott, de legalább nem vitték el a kádat, a csapokat és a szellőzőt, igaz a tűzhelynek azért „nyoma veszett” több kapcsolóval és konnektorral együtt. Tyukodi Imréné éppen az ominózus lakás alatt lakik, azt mondja az elmúlt öt évben, amióta ez a család ideköltözött, nem sok nyugtuk volt. Állandó volt a zaj, kiabálás, veszekedés, zenehallgatás, mulatozás. Nappal sem volt egyszerű, de éjjel kibírhatatlan.

Valami okot mindig találtak a mulatozásra és általában hajnal ötig szólt a dajdaj, lehetetlenné téve a többi lakó pihenését. Ahogy a hölgy mondja, ők ’88 óta laknak itt, de öt évvel ezelőttig semmi gondjuk nem volt. Az utóbbi időben megjelentek a bogarak is, a hölgynél éppen csótány és ágyipoloska irtást végeztek – most már végre nem lesz utánpótlásuk. Az már csak „hab a tortán”, hogy nem fizettek semmilyen rezsi számlát az öt év alatt. Nagy tartozást halmoztak fel az itt lakók, erősíti meg Novák Józsefné, a Váralja Lakásszövetkezet elnöke is.

Ennek most már vége, a közös költséget is rendben fizetve lesz ezután. Ugyanakkor ezek a családok nem csak a lakásokat lakták le, de a lépcsőházakat is tönkre tették. Az elnök azt mondja, további öt lakás van a Kuruc utcán, amelyeknél folytatódhat a kilakoltatás és birtokbavétel, ez csak az első állomás volt. A lakók nagyon boldogak, hogy végre elindult itt valami és a város vezetése elindította ezt a folyamatot. 

Eddig 93 ingatlan átvétele, az árverés megnyerése és birtokbavétele történt meg a 173-ból, amelyeknél megvette az önkormányzat a banki követelést, ezen kívül 17 olyan ingatlan van még, ahol az árverésen szintén nyertes licitet adott az önkormányzat, azonban az még nem emelkedett jogerőre.

Ha ez megtörténik, akkor ezeket is birtokba veszik, mondta el Scweickhardt Gyula, a polgármesteri hivatal projektvezetője. A lakásokat a birtokbavétel után felújítják, majd bérbe adják fiatal helyi családoknak, de megállapodást kötött az önkormányzat már a Miskolci Egyetemmel és a helyi katasztrófavédelmi főigazgatósággal is, így fiatal egyetemi oktatók, doktoranduszok és tűzoltók is önkormányzati bérlakáshoz juthatnak.
 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat