2020. május 30. Janka, Zsanett
Diósgyőri vár - mázas cserepekkel
Miskolc Tv/minap.hu
|
2016. február 23. 16:31
|
frissítve: 2016. február 24. 20:50
Négy és félmilliárd forintból folytatódik a Diósgyőri vár rekonstrukciója. A második ütemben felépül a külső vár, a vizesárok és a palotaszárnyra is visszakerül a tető. Egykor színes mázas cserepek fedték.

var_160223_fkcs_1.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Ezek a cserepek a vár régészeti feltárási munkái közben kerültek elő. A korabeli leírások pedig egyértelműen jelzik, hogy Diósgyőr várán tető volt.

- Alapfeltétel volt a teljes rekonstrukció során, hogy nem kitaláljuk, hogy milyen legyen, hanem nagyon komoly kutatási munkával meg kell állapítani, hogy milyen volt – mondja Rostás László főépítész.

var_160223_fkcs_19.jpg

Ezek pedig azok a cserépdarabok, amiket a várban mutat be egy kiállítás. Ezek is régészeti munka közben kerültek elő. Az Európában egyedülálló körpanorámás vetítésen teljes pompájában láthatjuk az egykori várat, amin piros, fehér, zöld, sárga, barna mázas cserepek borítják a magas tetőt.

var_160223_fkcs_16.jpg

- Általában a palotákat -  mivel ez palotának épült -  mindig magas tetővel fedték. Az úgynevezett harci vagy védekező várak esetében volt az, hogy nagy valószínűséggel nem fedték le őket cseréppel, hiszen sokkal többet ártott, mondjuk egy felgyulladt tetőszerkezet védekezés közben, mintha adott esetben nem lett volna ott  – nyilatkozta Rostás László.

ferenczi_rekonstrukcio.jpg

A palotaszárnyon mindig volt tető. Ez kerül vissza a felújítás második ütemében.  A Diósgyőri vár felújítását négy és félmilliárd forintból folytathatja Miskolc.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat