2022. május 20. Bernát, Felícia
Egészségfejlesztésről, egészségmegőrzésről a MISEK szakmai napján
Budai Gábor
|
2015. március 16. 13:01
|
frissítve: 2015. március 17. 12:22
Orvosok, rezidensek segítenek a betegségek megelőzésében, de a civilszervezeteket is bevonják a szűrőprogramok fontosságáról szóló tájékoztatásba. A Semmelweis Kórházban működő egészségfejlesztési iroda uniós támogatással szervezett fórumot a betegségek megelőzésének fontosságáról.
Nem

 

interdiszciplinaris_ules_150312_fkcs_11.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Naponta csaknem ötszázan fordulnak meg itt a Semmelweis Kórház szűrő centrumában. Mindannyian vizsgálatra jönnek. Tomcsik István elmondta, rendszeresen jár szűrésekre, mivel jobb megelőzni a bajt.

– Sajnos a páromnak most halt meg a testvére tüdőrákban, ő nem járt tüdőszűrésre. Én azonban vigyázok, minden évben eljövök. Az eredmények alapján nincs probléma a tüdőmmel – mondta Tomcsik István.

interdiszciplinaris_ules_150312_fkcs_14.jpg

Egyetlen apró tűszúrással pillanatok alatt kiszűrhető a cukorbetegség, de a cigarettát is könnyebb letenni, ha rászánjuk magunkat és tanácsot kérünk. Az alkohol iránti vonzalom is csökkenthető, ha valaki mer segítséget kérni. 

interdiszciplinaris_ules_150312_fkcs_1.jpg

– Megkerülhetetlen kérdés az, hogy mindenkinek egyéni felelőssége van a saját egészségével kapcsolatban – mutatott rá Nagy Géza, a MISEK osztályvezető főorvosa. Az egészségügy bármilyen jól dolgozik, ha valaki nem követi az állapotát, nem kerüli a károsító szereket, akkor a legjobb egészségügy sem tud egy bizonyos idő után rajta segíteni. A fő téma – és ez megkerülhetetlen – hogy első a személyes felelősségvállalás és a szűrőprogramok valamint a jó orvosi tudás az, ami segíthet. 

A Semmelweis Kórházban évek óta működik egy egészségfejlesztési iroda. Az Európai Unió segítségével most orvosoknak, rezidenseknek adtak tanácsokat, hogy hogyan tudnak hatékonyan segíteni betegeiknek a megelőzésben, és ehhez hogyan hívhatják segítségül a civil szervezeteket.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat