2018. augusztus 22. Menyhért, Mirjam
Miskolc
16°C / 29°C
„Egy életmű előtt tisztelgünk ” – átadták a Miskolci Múzsa Díjat!
minap.hu
|
2018. január 20. 16:07
|
frissítve: 2018. január 23. 14:56
Szombaton adták át a 2017. évi Miskolci Múzsa Díjat, melyet Dobrik István, a Miskolci Galéria nyugalmazott igazgatója vehetett át a Miskolci Nemzeti Színházban rendezett ünnepségen.

Mint ismeretes, Torma András, a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriumának az elnöke, a Miskolci Egyetem rektora múlt év novemberében jelentette be a 2017-es év Múzsa-díjasát.

Kiss János alpolgármester a szombati ünnepségen, köszöntőjében kiemelte: a kultúra egyre nagyobb teret kap Miskolcon. – Minden ember ösztönösen keresi azt a helyet, ahol otthon lehet. Otthont azonban, csak a kultúra képes építeni – fogalmazott. Kiss János megemlítette Miskolc néhány olyan intézményét, építményét, amely nagy jelentőséggel bírt a város kultúrájának kialakulásában – ilyen volt egyebek mellett a színház, Kossuth Lajos szobra, vagy a régi diósgyőri stadion, mely akkor az 1936-os olimpiai játékokra épített stadion mintájára készült.

– A miskolci kultúra azonban nem csupán tárgyakat adott. A kiváló színészeket, zenészeket, tanárokat, képzőművészeket, írókat, és véleményem szerint az eredményes sportolóinkat is ide lehet sorolni – emelte ki az alpolgármester. Mint fogalmazott, ők „városunk jó szellemei”, ők segítettek minket ahhoz, hogy 27 év után először úgy zárhattuk a tavalyi évet, hogy Miskolcnak nem volt elvándorlási vesztesége. – Kultúránk újra él, és otthon vagyunk a világban – hangoztatta Kiss János, aki Tamási Áron író idézetével zárta köszöntőjét: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Mint fogalmazott: Miskolc legyen az otthonunk, ne csak a lakóhelyünk!

1g6a5285.jpg

Dobrik István, 2017 Múzsa Díjasa

Az alpolgármester beszéde után Torma András méltatta Dobrik István életpályáját, s elmondta, miért esett rá a választás, amikor a Múzsa Díj odaítéléséről tanácskozott a kuratórium.

Az 1948-ban Szikszón született biológia-rajzszakos tanár 1984-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett bölcsészdoktori diplomát, tíz évvel később pedig a Miskolci Galéria igazgatója lett. Ezt a feladatot 13 éven keresztül látta el, munkásságát több díjjal, elismeréssel is jutalmazták (Kiváló Népművelő, Pro Urbe díj, Széchenyi Feren-díj, Megyei Príma-díj, Miskolc Város Díszpolgára).

– Ezúttal sem volt könnyű a döntés, hat jelölt közül kellett választanunk, ami mutatja, mennyire gazdag Miskolc kulturális élete. Végül egyhangúan, Dobrik Istvánra esett a választása a kuratóriumnak. Rendkívül színes, sokrétű munkássága mellett mindig szem előtt tartotta a miskolci kultúrát, annak támogatását – hangsúlyozta a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriumának az elnöke.

Dobrik István Kiss Jánostól és Torma Andrástól vette át az elismerést. Beszédében megköszönte az alapítóknak és a kuratórium tagjainak, hogy méltónak találták a díjra, amelyet elhunyt szeretteinek, mestereinek és barátainak ajánlott. – Megtiszteltetés önökkel egy korban élni – zárta szavait a Miskolci Galéria nyugalmazott igazgatója. Az ünnepség a Miskolci Nemzeti Színház társulatának gálaműsorával zárult.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat