2020. augusztus 07. Ibolya
„Egy és csak egy hely van itt a világon..." – A Miskolc Bolt kincsei (videóval)
Muntyán Bernadett
|
2017. július 14. 16:58
|
frissítve: 2017. július 18. 11:41
Miskolcon megtanuljuk, hogy a két legösszeillőbb szín a piros és a fehér, hogy a romantikázás első számú helyszíne a tapolcai Csónakázó-tó, hogy mindig szükség van egy selfie-re József Attilával, és néhány homályos emlékképre az Egyetemvárosról. Nem árt, ha tudjuk: van egy hely, ahol számos olyan „miskolcikumot" beszerezhetünk, amelyekkel akár a távolban is meg tudjuk idézni a város hangulatát. Muntyán Bernadett jegyzete.

A miskolciak az anyatejjel szívják magukba a lokálpatriotizmust. Azok, akik nem az Acélváros falai között nevelkedtek, nem ismerik a Vasgyárat, nem tudják, hogyan lehet az Avasi-kilátóból lesétálni az Erzsébet térre, nem mulattak át egy bormámoros éjszakát az Avasi pincesoron, vagy csobbantak egyet a Miskolci Egyetem főépülete előtt ékeskedő szökőkútban, nem tudhatják, mi az az igazi miskolci életérzés. S hogy amikor távol vagyunk, mitől van a csontig hatoló hiányérzet, amikor semmi másra nem tudsz gondolni, csak a Diósgyőri vár sziluettjére, a kocsonya ízére a szádban, és egész nap csak a Bíborszél Miskolc című nótája kattog a fejedben. A honvágy ezen fajtája a semmiből tör az emberre. Arra az emberre, akinek valamilyen oknál fogva el kellett hagynia hőn szeretett városkáját. Nekik szeretném üzenni: nem csak a szívetekben vihetitek magatokkal Miskolcot!

miskolc_bolt_170714ml_8.jpg

Fotó: Mocsári László

A belváros szívében, a Miskolc Bolt és Café repertoárjában minden szerepel, amit magaddal cipelhetsz, ha a távolban is meg akarod idézni a városodat, és igazi miskolcikumokkal szeretnéd teleaggatni barátaid szobáját. Bevásárlás indul!

Érdemes a helyszínen felhörpinteni egy igazi Miskolc kávét is. Egyrészt megdobja a vércukorszintedet, másrészt egyből posztolhatsz egy selfie-t a facebook oldaladra ezzel a lokálpatrióta koffeinbombával. Az sem utolsó dolog, hogy mindeközben végigpásztázhatod a bolt kínálatát. Amint bepusziltad ezt a fűszeres csodát, már indulhatsz is a bolt azon részébe, ahol a polcokon megannyi Miskolc felirat díszeleg. Szeretnék megkérni minden fanatikus Miskolc rajongót, hogy csak kis dózisokban adagolja ezt a sok miskolci kincset a szervezetének!

miskolc_bolt_170714ml_7.jpg

Az egyik legmiskolcibb városrész a főutca. Ez a hosszú, színes, zegzugos, csilingelő, macskaköves csoda. A bolt egyik polcán, a legalsó részen, ahová a rutintalan vásárló nem is biztos, hogy lehajolna, ott pislog a Dobrossy István: Házak, emberek, történetek kötet melléklete. Ez a melléklet egy plakát. Pontosabban egy óriásplakát, amely kétszer olyan hosszú, mint én: 275*35 cm. Figyelem: ügyetlenebb olvasóink ne kíséreljék meg kibontani a plakátot, mert ha egyszer ez elszakad, akkor nincs az a technokol, ami ugyanilyen lenyűgözőre újra összeillesztené. Ha ezt a hirdetővászonnak is beillő posztert teljes hosszában kiteríted, megkapod a Széchenyi utca teljes mását: házastul, feliratostul, teljes miskolci életérzésestül. Imádom!

miskolc_bolt_170714ml_3.jpg

A csomagunk következő terméke a büxirup kell, hogy legyen. Ez nem csak egy szörp! Ez egyfajta miskolci gumibogyószörp. Na jó nem is, csak bolondozok veletek. De lehetne! Ez valódi gyümölcsből készül, mindenféle adalékanyag-mentesen, mindenféle gyógynövényből. Meglocsolhatod vele a kedvenc nyári koktélodat, löttyinthetsz belőle hőn szeretett fagyidra, vagy feltuningolhatod vele a teádat. Végre egy szirup, amely nem olyan émelyítően édes, hogy megvakulj tőle! Jöhet akác, menta, levendula, galagonya, vagy akár pitypang ízben – a büxirup méltó helyet foglalhat el a csomagunkban.

Nem
Bíborszél - Miskolc

Gondoltak a legkisebb korosztály képviselőire is. Miska mackót mindenkinek ismernie kell, akinek van öt méteres körzetében csemete. Miska a miskolci kalandozásairól híres és már-már hírhedt plüssmackó, a Tourinform iroda állandó lakója. Értem ezt úgy, hogy ő valóban itt lakik, és  tengeti mindennapjait – kivéve persze, ha szerepelnie kell, mert hogy ő ugyebár sztár. No de Miskáról készült egy-két hasonmás, vagyis minden gyerkőc kérhet a Jézuskától karácsonyra egy ilyen macit, így egyértelmű, hogy a miskolci csomagunkba bele kell tuszkolni egy ilyen brumit. Ha már az aprónépnél tartunk, akkor nem árt Milli és Rémi miskolci kalandjait is becsúsztatni a tasakunkba.

miskolc_bolt_170714ml_1.jpg

S még egy elengedhetetlen kellék: a képeslap. Megnyugtatok mindenkit, nem egy egyszerű képeslapról van szó! Mintha egy kilapított fadarabot tartanál a kezedben. És valóban azt tartasz! Ezek a régiesített képeslapok, amelyek a boltban lapulnak gazdára várva, valóban fából készültek. Meg vannak mentve az elázástól, a szakadástól, vagy éppen attól, hogy az évek alatt megbarnuljanak. Sosem láttam még ilyen különleges képeslapot, de Miskolc megcsinálta!

Bögrék, térképek, szemüvegtörlők, puzzle, memóriajáték, Sándor Zsolt borai, hűtőmágnesek, csokik, fokosok, pólók, ékszerek, sapka… megannyi Miskolcot hirdető, és Miskolcra emlékeztető bigyó, amelyek közül legalább egyre mindenképp szüksége van mindenkinek. Ha miskolci vagy, akkor a város iránti fanatikus rajongásod miatt, ha nem vagy miskolci, akkor azért, hogy megértsd, ez „nem csak egy város, utcák és emberek”.

Mindegy, bárhol is folytatod, neked Miskolc mindig az otthonod!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat