2022. augusztus 19. Huba
Egy éve adták át a felújított Diósgyőri várat, melyet közel 180 ezren látogattak meg eddig
minap.hu
|
2015. szeptember 01. 16:32
|
frissítve: 2015. szeptember 03. 14:37
Több mint 176 ezren voltak kíváncsiak a felújított Diósgyőri várra az elmúlt egy évben. A vár két szinten épült vissza a felújítás során, amely új, látványos lehetőséget teremt a középkori udvari élet bemutatására. Nagy Lajos király udvara napról napra megtelik élettel, a vár programkínálata folyamatosan bővül.
Nem

    A Diósgyőri vár felújítása a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése elnevezésű projekt keretében valósult meg, és mai formájában 2014. augusztus 30-án adták át. A felújítás paradigmaváltást jelentett a műemlékvédelemben, hiszen teljes épületrészeket rekonstruáltak, ami nemzetközi viszonylatban is egyedülálló.

diosgyori_forgatag_150821ml_44.jpg

Az elmúlt egy év során több mint 176 ezren voltak kíváncsiak a Diósgyőri várra. A látogatói szám folyamatosan emelkedik, mivel jelentős érdeklődésre tartanak számot az új kezdeményezésű tematikus programok is, amelyek télen is folytatódnak. A történelmi játékok, népművészeti fesztiválok, komoly- és könnyűzenei koncertek, ismeretterjesztő előadások, kézműves foglalkozások mellett a Diósgyőri várban naponta megelevenedik a középkori élet egy-egy vonatkozása is. Udvarhölgyek, lovagok, mesteremberek fogadják a látogatókat, a hely különleges hangulatához pedig az is hozzájárul, hogy korhű berendezési tárgyak mellett modern eszközök segítik az „időutazást”. Diósgyőr várának minden helyisége egy-egy történetet mesél el a régmúltból. Például a vadászat szobája a bükki bölényvadászatokról, az alkímiáé az aranycsináló „fekete királynéról”, a királynék hálószobája pedig a nemes hölgyek kifinomult ízléséről szól.

diosgyori_forgatag_150821ml_41.jpg

A királynék jegyajándékaként emlegetett vár a történelem során már sok igaz szerelmet megélt. Nem véletlenül tartják, hogy az itt köttetett házasság örökké tart! A fiatal párok Nagy Lajos király lovagtermében, és a Szent Hedvig tiszteletére fölszentelt várkápolnában pecsételhetik meg esküvel szerelmüket. A kápolna oltárkövében július 18-án elhelyezték Szent Hedvig Krakkóból érkezett ereklyéjét is, így a hívők számára is kiemelkedő jelentőségű szakrális helyszínné vált.

diosgyori_forgatag_150821ml_21.jpg

A Diósgyőri vár az elmúlt év során olyan történelmi emlékhellyé nőtte ki magát, amely látványos tereivel, pazar berendezési tárgyaival, és a benne megelevenedő középkori jelenetekkel minden korosztály számára élmény. A sokszínű, folyamatosan bővülő programkínálattal pedig az a cél, hogy a várba minden évszakban izgalmas legyen a visszatérés és a felfedezés.

lovagi_tornak_tere_150820_vcs_51.jpg

A vár augusztus 20-án, a Lovagi Tornák Terének átadásával sokoldalú rendezvényhelyszínnel bővült, amely lehetővé teszi nagyszabású események mint nemzetközi lovasversenyek, komoly-, és könnyűzenei élő koncertek megszervezését.

diosgyori_forgatag_150821ml_49.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat