2018. augusztus 21. Sámuel, Hajna
Miskolc
16°C / 30°C
Egy fájdalmas világ panorámaképe: Bűn és bűnhődés a Miskolci Nemzeti Színházban
minap.hu
|
2017. október 03. 18:21
|
frissítve: 2017. október 05. 09:05
Dosztojevszkij világhírű regényét állítják színpadra október 6-án Miskolcon. Csupa förtelmes história tör elő a kánikulától fuldokló Pétervár hatalmas bérházainak rejtett zugaiból sivár kicsapongások és titkolt bűnök közepette az értelmetlen és abnormális élet őrülten kavargó, keserves poklából. Ezt a világot idézi meg Szabó Máté rendezése a Nagyszínházban.

szabo_mate.jpg

Fotó: Éder Vera

Szabó Máté rendező 2008-ban Hársing Hilda dramaturggal együtt dolgozva már színre vitte a regényt Szonya címmel az akkori Új Színházban, amely a lány nézőpontjából mutatta meg a történetet. A jelen változatot objektív panorámaképnek nevezi a rendező, ami egymással sokrétűen összefüggő élettörténetekből áll össze. Fájdalmas világkép egy emberrel, aki átlép egy határt.

– A morálhoz való viszonyunkat ma is befolyásolja az, ha nem igazságos a kialakult társadalmi rend – mondta Szabó Máté. – Bármikor megfogalmazódhat bennünk a kérdés: miért kövessük a szabályokat, ha mások nem teszik? Amikor egyre nehezebben élhető mindennapjainkért, a nyomorért, vagy akár tömeges emberhalálért felelős személyek büntetlenül élhetnek, és több joggal rendelkeznek, mint a mindennapi élet súlyát cipelő tömegek, ez újra és újra felmerül. Ilyenkor életünk megoldásának illúzióját keltheti valamely bűn elkövetése. Ez a fajta kitörés az elkövetés pillanatában rabbá tesz. Nem mindenki születik ugyanis Napóleonnak. A darabban Szonya személye az, akinek hatására az efféle nyomorult bűnösök viszonya a bűnhöz megváltozik. Azáltal, hogy van egy ember, aki képes a szánalomra, a felvállalt szenvedésen keresztül a megváltás, a megtisztulás talán elérhető közelségbe kerül - tette hozzá a rendező.

feczesin_kristof.jpg

A főhős szerepében Feczesin Kristófot láthatja a közönség, aki elárulta, először sokként érte Raszkolnyikov szerepe. – Magamat nyitott, segítőkész embernek tartom, így nagyon nehéz feladatnak éreztem egy ilyen ambivalens, sokszor kegyetlen és paranoid karakter megformálását. Viszont rendkívül intelligens, érző szívű és tehetséges is egyben, ezért nagyon izgalmas, végletes személyiség. Az a fajta nyomor, ami ebben a történetben megjelenik, számomra, és sokak számára is elképzelhetetlen. Mégis mindenki közel tudja érezni magához Raszkolnyikovot, mert olyan gondolatok és kérdések foglalkoztatják, amelyek minden ember fejében megfordulnak. Nekem az empátia volt a fegyverem ebben az átalakulásban, mert ha nem is tapasztaltam azt, amit ezek a szereplők, de együtt tudok érezni velük – mondta a fiatal színművész.

Mészöly Anna alakítja Szonyát az előadásban. A színművésznő elmondta, amikor először olvasta a könyvet, már akkor is elsősorban Szonya története fogta meg. Nem először játszik a regényből készült színdarabban sem, a Forte Társulat előadásában, Horváth Csaba rendezésében, Dunya szerepébe ugrott be januárban. – Örülök, hogy harmadszor is találkozhatok Dosztojevszkij történetével, ezúttal Szonya szerepében, aki egy szilárd és megrengethetetlen hittel, végtelen elfogadással, szeretettel és megértéssel rendelkező finom, fiatal nő. Önfeláldozó, mert önzetlenül, tiszta szívvel ad. Viseli a sorsát, nem szenved tőle. Ilyen értelemben harcos. Ugyanakkor saját igazáért kiállni nem mindig képes – mondta Mészöly Anna.

fandl_ferenc_bodoky_mark_feczesin_kristof.jpg

A fiatal színművésznő két nagy szereppel kezdi első évadát Miskolcon, hiszen az október közepén bemutatásra kerülő „Ahogytetszik”-ben is főszerepet kapott. – A színház nagy bizalommal és kíváncsisággal van felém. Megtiszteltetés, hogy egyetemi hallgató létemre ilyen fontos szerepekkel foglalkozhatok. Igyekszem helytállni. Szerintem egy fiatal színész ilyen feladatokból tud igazán sokat tanulni. Nekem az a szerencsém, hogy mindezt egy nyitott és befogadó társulatnál tehetem – hangsúlyozta.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat