2018. július 22. Magdolna
Miskolc
15°C / 26°C
Egyházközségek napja a huszonötödik Avasi Búcsún (Képgalériával)
Muntyán Bernadett
|
2017. szeptember 23. 13:29
|
frissítve: 2017. szeptember 25. 10:06
1992. szeptember 27-én szentelték fel az Avas-Déli Isteni Ige Templomot, valamint ezzel egy időben tették le a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium alapkövét is. Ennek a jeles napnak a tiszteletére egész heti Búcsú Programmal készült a római és a görög katolikus közösség. Szombaton egyházközségek részvételével főzőversenyt is tartottak.

A templom alapkövét még 1991-ben pünkösdkor tették le, majd ez év karácsonyakor már éjféli misét tartottak a neobizánci stílusú új templomban. A templomhoz, és a hozzá tartozó plébániákhoz szervesen kapcsolódott az egyházi gimnázium felépítésének terve. Így történt, hogy ’92 szeptemberében Kada Lajos érsek megáldotta a gimnázium alapkövét, s ugyanekkor felszentelték az Ige Templomot.

A templom felszentelésének napja minden évben fontos dátum az avasi közösség életében, ám az idei – a 25. – még nagyobb kitüntetésben részesül.

– Ez a hét a hálaadásról szól – emelte ki P. András Attila SJ, plébános, a jezsuita rend elöljárója –, hálát szeretnénk adni az elmúlt 25 évért. Azért, hogy 25 éve áll itt ez a templom, amelynek az évfordulójára az itteni közösségek együtt tekintenek vissza, és együtt emlékeznek arra, hol vannak azok az ajándékok, amiért hálásak lehetünk – tette hozzá.

A 25. Avasi Búcsú programjai alatt egész héten megtekinthető volt Petrás Mária kiállítása a templomban. Mária kerámia szobrain és domborművein keresztül az ember figyelmét a teremtőre irányítja. Petrás Mária nemcsak keramikus, hanem népdalénekes is, elsősorban csángó népdalokat ad elő szólóban és a Muzsikás együttes énekeseként.

Természetesen Szent Ignác alakja is megjelenik ezen a Búcsún, hiszen ő a jezsuita lelkiség alapja. Szent Ignácról – a jezsuita rend alapítójáról – készült egy film, amit levetítettek ezen az ünnepi héten. Az alkotás Ignác halálának 525. évfordulója alkalmából készült Fülöp-szigeteki és spanyol koprodukcióként, Szent Ignác életébe kalauzol el minket, és zseniálisan mutatja be emberi oldalát.

– Ha a szentekre gondolunk – mondta András Attila a filmről –, mindenki tökéletes és feddhetetlen emberekre asszociál, akik reggeltől estig csak imádkoznak, ám Ignác egyáltalán nem ilyen volt. Az ő élete tele volt gyötrődéssel, nehézséggel és keserűséggel, mégis folyamatosan azt kereste, hogyan tud az életében Istenre figyelni, úgy nézni a fény felé, hogy a tekintete rajta is maradjon. Azért tud a néző könnyen azonosulni Ignác alakjával, mert a mi életünkben is vannak sötétségek.

A 25. Avasi Búcsú programjai között volt zenei produkció is, Sztahura Ágnes zongoraművész, és a Miskolci Egyetemi Kórus közös előadása. Pregitzer Fruzsina mellett fellépett még pénteken a mise után a PáterRock, négy megye fiatal papjainak csapata.

Szombat az egyházközségek napja, amin főzőversenyt, zenés-verses programokat, vásári forgatagot, felnőtt olimpiát és népi játékokat tartanak, valamint egy székely mesemondó, Tófalvi Mihály műsora is gazdagítja a programkínálatot.

Majd a hét lezárásaként vasárnap 11 órakor kezdődik a szentmise, ahol mind a két közösség – görög és római katolikus – együtt ünnepel a templomban. Ebben az évben a liturgia görög lesz, a szónok pedig római – ez ugyanis évről évre váltakozik. A díszvendégek között ott lesz Orosz Atanáz püspök atya és P. Vizi Elemér SJ provinciális atya. A szentmise szónoka Lipcsák János, a Mindszenti Templom plébánosa lesz.

A templom és az iskola együttese a jezsuiták lelki vezetésével az eddig eltelt 25 év alatt mindvégig szoros volt, a plébániai és a gimnáziumi közösség erősödött, és folyamatosan ellátja missziós feladatás az avasi lakótelepen.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat