2021. szeptember 21. Máté, Mirella
Elemző: rekordalacsony a kormányzati szektor hiánya
mti.hu
|
2016. január 05. 11:40
|
frissítve: 2016. január 05. 11:40
Rekordalacsony szintre csökkent a kormányzati szektor hiánya a tavalyi harmadik negyedévben - mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatait kommentálva Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője.

A KSH tájékoztatása szerint a múlt év harmadik negyedévében a kormányzati szektor bevételei 5,2, a kiadásai viszont alig 0,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az államháztartás 38,1 milliárd forint többlettel zárta a negyedévet, ami a bruttó hazai termék (GDP) arányában 0,5 százaléknak felel meg.

Balatoni András hozzátette: az éves deficit akár egy százalékponttal is alacsonyabb lehet, mint a kormány által tervezett 2,4 százalék. Ez is mutatja, hogy a kormány jelentős költségvetési mozgástérrel rendelkezik. Jelentősen bővülnek a bevételek, amit a munkaerőpiac javulása, a fogyasztás bővülése és a gazdaság fehéredése is támogat. A kiadási oldalon a személyi és a beruházási kiadások emelkedését ellensúlyozza a kamatkiadások drasztikus csökkenése - mutatott rá Balatoni András.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat