2022. október 04. Ferenc
Elengedhetetlen az anyatej hat hónapos korig
Miskolc TV / minap.hu
|
2016. szeptember 24. 15:29
|
frissítve: 2016. szeptember 26. 11:11
Az orvosok szerint legalább hat hónapos koráig minden gyermeket anyatejjel kellene táplálni. A szoptatás világnapjának miskolci rendezvényén sok édesanya kapott segítséget.

szoptatas.jpg

Forrás: mirror.co.uk

Univerzális ital az anyatej, amely összetételében és mennyiségében is folyamatosan igazodik a csecsemő igényeihez. Mégis sokkal kevesebb édesanya tudja szoptatni gyermekét, mint ahányan szeretnék. Ennek leggyakoribb oka a szakemberek szerint, hogy probléma esetén a nők nem kapnak megfelelő segítséget vagy egymásnak ellentmondó információkat hallanak. A helyes technika mellett arról is szó volt a szoptatás világnapjának miskolci rendezvényén, hova fordulhatnak az édesanyák, ha ilyen problémába ütköznek. Kutatások szerint az édesanyák 97 százaléka testileg képes lenne gyermekének szoptatására.

– Nekem ez természetes volt, mert én azt láttam a családomban is, hogy szoptattak – mondta Kovács Bettina. – Tudom, hogy nagyon nehéz annak, aki akkor lát először újszülöttet, amikor a sajátját látja, és fogalma nincs, hogy hogy kellene ellátnia, tehát ez nagyon nagy nehézséget jelenthet egy újdonsült édesanyának, hogy hogyan is fogjon hozzá.

szoptatas2.jpg

Forrás: edubilla.com

Nagyon sokszor kapnak az édesanyák helytelen információkat. A szoptatással kapcsolatos tévhitekről is beszélt Schneiderné Diószegi Eszter. A szaktanácsadó szerint legtöbbször a tapasztalat- és információhiány az oka annak, hogy az édesanya azt hiszi, nincs elegendő teje. Így a szoptatási idő előtt félbemarad.

– Ha nem elég a tej, nem biztos, hogy ez a valós probléma – mondta a laktációs szaktanácsadó és pszichológus –, mert számtalan olyan tévhit van ezzel kapcsolatban, amivel azt sugallják az édesanyáknak, mint hogyha nem lenne elég a tej, de nem erről van valójában szó, ilyen pl. ha a kisbaba túlságosan gyakran szeretne szopizni, idézőjelbe téve a túlságosant, hiszen a babák gyakran szeretnek szopni, ez teljesen természetes és élettani viselkedés a részükről és nem utal arra, hogy nem elég a tej.

Kutatások bizonyítják, hogy aki sokáig szoptat, kisebb eséllyel betegszik meg mell- és petefészekrákban, de csökken a csontritkulás kialakulásának esélye is. Erről is szó volt az eseményen, amit a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház második alkalommal rendezett meg Miskolcon.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat