2018. július 22. Magdolna
Miskolc
15°C / 26°C
Galaktikus magasságok, eszméletlen fesztiválhangulat a The Biebers koncertjén – interjú Puskás Petivel
Méder Noémi
|
2017. szeptember 17. 19:55
|
frissítve: 2018. június 15. 18:11
Idén áprilisban már jártak nálunk, a CineFest egyik zenei rendezvényeként pedig ismét ellátogattak a The Biebers tagjai városunkba, hogy egy eszeveszetten jó hangulatú bulit csapjanak.

cinefest_szombat_koncertek_20170916_bl_027_web.jpg

Fotók: Beregi László

No, meg persze, hogy menjen a #galaktikus #szexizés. A srácok nem hagyták, hogy Miskolc elpilledjen a szombat délutáni órákban, a koncerten mindenki táncra perdült; nem lehetett egyhelyben megállni. Aki meghallotta a zenekar valamelyik angol, – vagy az új album óta létező magyar nyelvű – dalai egyikét, annak biztos, hogy nem maradt a földön a lába.

Puskás Peti, a zenekar énekese a koncert előtti interjúban elmondta, reméli, hogy a korai kezdés ellenére „érzik majd a bugit az emberek.”

– Akik először járnak The Biebers koncerten meglepődnek, hogy mekkora „veretés” van, elég keményen szoktuk azért nyomni – árulta el az énekes. – Az új dalunk, a Rakjuk össze! mindenképpen újdonság lesz a közönségnek, hiszen már ezt is játsszuk; a koncert közben ez egy jó kis megnyugvós szám, nagyon szeretem – tette hozzá Puskás Peti.

cinefest_szombat_koncertek_20170916_bl_023_web.jpg

A zenekar ebben az évben a Színházak Éjszakája és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) hivatalos dalát is jegyzi. Előbbinek a Rakjuk össze!, utóbbinak az Itt és Most, valamint a tavalyi Comet zenei díjátadó gálának a Minden a miénk lett a dala.

Minap: Mit jelent számotokra, amikor felkérnek titeket különböző rendezvények, hogy ti írjátok meg a hivatalos dalukat?

PP: Mindig volt valamilyen összefonódás a dalok és a rendezvények között. A Cometnél egyrészt, hogy régebben is részt vettem, a zenekar is eléggé jelen van a díjátadók életében. Az EYOF egy nemzetközi esemény, és olyat kerestek, aki hitelesen tud idegen nyelven megszólalni, ha kell. Másrészt pedig a sport fontos a mi életünkben is, hiszen Bálint (a zenekar másik énekese) a Testnevelési Főiskolát végzi, jómagam is amatőr focista vagyok, van róla igazolásom! – mondja nevetve az énekes.

A hivatalos dalok megírására a rendezvények szervezői kérték fel a bandát. A Színházak Éjszakájánál szinte nem is volt kérdés, hogy rögtön rájuk gondoltak, hiszen Peti szinte a színházban nőtt fel és Bálint is játszott már jó néhányban. – Nem egy egyszerű cserekereskedelem volt ez, nem reklámszövegként értelmezhetők ezek a dalok, hiszen ezek a saját gondolataink, a saját érzéseink, amivel egy rendezvény tud azonosulni – részletezte az X faktor mentora.

Minap: A mostani albumotokon (Vár a holnap) magyar dalok vannak. Ez elég nagy váltás volt az előzőhöz (The Biebers) képest, hiszen azon angol nyelven szólaltatok meg.

PP: Igen, ez valóban nagy váltás volt, de olyan jó hallgatni, amikor a közönség skandálja a dalszövegeidet, vagy esetleg a hétköznapokba is beleivódik egy-egy sor, kifejezés vagy részlet a dalszövegből. Meg egyébként a srácoknak is mindig adok úgymond „házi feladatokat”, hogy ki miben fejlődjön, és hát természetesen ezt én magam sem úszom meg, úgyhogy saját magam elé is állítok különböző kihívásokat. Amikor szóló énekes voltam, akkor teljesen más volt a szövegírási folyamat, más volt az elgondolás a daloknál; a Biebers-nél pedig ugye pont mást akartam, ezért is kezdtem el angolul írni.

Aztán úgy gondoltam, hogy próbáljuk meg leírni magyarul olyan szókimondóan, vagy puritánul azt, amit angolul már megszokhattak tőlünk. Szerintem pont jókor jött ez a váltás, hiszen a közönségünk is bővült, viszont a régebbiek sem hagytak el minket a váltás miatt; a koncerteken ugyan úgy éneklik velünk a dalainkat, és egyre többen tudják, hogy a Biebers egy magyar csapat – mesélte az énekes.

cinefest_szombat_koncertek_20170916_bl_016_web.jpg

Minap: Amikor az első dalotokat meghallottam (Dance), akkor nem is gondoltam, hogy ez egy magyar formáció. Igen, ismerős volt a hang, de nem tudtam igazán névhez kötni, tehát úgy voltam vele, hogy ez biztosan valami új külföldi banda.

PP: Igen, akkor ez is volt a cél, hogy senkinek ne tűnjön fel, hogy ez egy magyar dal. De aztán lassan kiderült, hogy én zenélek benne, és ez igazából egy magyar zenekar, mostanra pedig pont ez a cél, hogy minél többen tudják, hogy a Biebers egy magyar csapat.

Minap: Ha már említetted, hogy a srácoknak szoktál házi feladatot adni… a mentorkodás úgy látszik, már a zenekar életében is jelen van. A TV nézők az X faktorban még csak a válogatókat láthatják, te viszont már tudod, hogy milyen lesz az idei mezőny.

PP: Szerettük volna, hogy az idei legyen a legjobb X faktor. A többi mentorral is próbálunk teljesen összhangban lenni, ami szerintem sikerül is. Korábban azért féltünk a közönség véleményétől, hogy nem fog nekik tetszeni az, akit választunk egy-egy válogatón, de most próbáljuk szélesíteni a skálát; ha valami miatt az adott személy kitűnik, akkor nem félünk azt mondani, hogy „igen!” még akkor sem, ha mondjuk nem neki van a legeslegszebb hangja.

A világ is átalakul, a tehetségkutatók is, a zeneipar szintén, és igen, ez az átalakulás nálunk egész gyorsan történt, de ehhez szerintem igazodnunk kell, és biztos, hogy fognak a versenyzők és mi is negatív kritikát kapni, de támogatnunk kell az újat. Az előzőekhez képest talán lehet azt mondani, hogy ez a mostani X faktor sokkal „punkosabb”, mint az előzőek – tette hozzá Puskás Peti.

A zenekar másik tagjával, Ekanem Bálinttal is találkozhatunk a televízió képernyőjén hétvégente. Ő ugyanis a Sztárban sztár című műsorban mutatja meg tehetségét, ahol hétről hétre más énekes szerepébe, és bőrébe kell bújnia. Ez eléggé sok elfoglaltsággal és próbával jár Bálintnak, ezért a fiúk őszi turnéra idén nem is mennek.

cinefest_szombat_koncertek_20170916_bl_015_web.jpg

PP: Valamit valamiért. Turnéra ugyan most ősszel nem megyünk, de az ország láthatja Bálint tehetségét. Annyira örültem, amikor megtudtam, hogy szerepelni fog a műsorban, hiszen ő nagyon jó ebben, gyönyörű hangja van, és a színészi játéka sem semmi! A múltheti előadását meg is könnyeztem.

Minap: Ha már filmfesztivál, mi volt az utolsó film, amit láttál?

PP: Rengeteg régi magyar filmet nézek, a szüleim, a nagyszüleim is színészek, és mindig mesélnek, hogy milyen volt akkor; van egy jó hangulata azoknak a filmeknek. Amit legutoljára néztem, az talán a Tajtékos napok volt. Elsőre nem tetszett annyira, a könyv varázsa nem jött át, de másodjára már jobban bejött. Lehet, hogy az is segített, hogy megittam közben egy-két pohár rozét, de lehet, hogy csak még egyszer meg kellett néznem, hogy teljesen átérezzem az egészet.

cinefest_szombat_koncertek_20170916_bl_003_web.jpg

„Shes’s a dancer girl,she’s a maniac” – szól a srácok egyik legismertebb dalának sora. Mániákus talán nem voltam, de hogy rögtön a koncert elején táncra perdültem, ahhoz nem fér kétség.

Rusz András, Belegrai Gábor és Gerendás Dániel a gitár és dob éltető ritmusával teljesen felrázták a közönséget. Alig kezdődött el valamivel öt óra után a koncert, de olyan volt, mintha egy este 10-kor kezdődő nagyszínpados buliba csöppentem volna egy hatalmas fesztivál kellős közepére.

cinefest_szombat_koncertek_20170916_bl_014_web.jpg

Ekanem Emota Bálint egyszerűen zseniális dolgokat művel a hangjával, úgy játszik a különböző hangszínekkel és akcentusokkal, hogy rögtön érthetővé válik, miért is kapott helyet a Sztárban sztár versenyzői között. Puskás Dani néhol a billentyűket bűvöli (néhol a szívemet... távolról), máskor énekel, vagy éppen csak úgy pörögnek a szavak a nyelvéről egy-egy rap betétben.

puskas_peti_meder_noemi_cinefest.jpg

Puskás Petit pedig nem hiába zártam anno a Megasztár idején a szívembe; megőrül a színpadon, gondolhatnánk, de az igazság, ahogyan én láttam, hogy ez a fajta őrültség a színpadon kívül is megvan. Nem csak nála, hanem az egész zenekarnál, és ez a zenéjükben is tökéletesen megjelenik. Egy percre sincs megállás, 75 percig megy a #galaktikus #szexizés ahogyan a fiúk szokták jellemezni produkcióikat, én pedig még mindig nem tudom elhinni, hogy megmutattam Puskás Petinek azt a hatodik osztályos ellenőrző-borítómat, amin az ő fotója látható.

cinefest_szombat_koncertek_20170916_bl_019_web.jpg

A koncert végén a srácok hercegnőt is választottak: tánchercegnőt, hiszen az aprócska Angéla úgy tombolta végig a koncertet, hogy azt sokan megirigyelnék. A fiúkkal együtt táncolhatta végig a koncert utolsó dalát a pöttöm, de izgága kislány, a The Biebers mellett most ő is nagyot alkotott.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat