2019. június 18. Arnold, Levente
Európa legkövérebb nemzete a magyar
hirado.hu
|
2018. október 11. 15:24
|
frissítve: 2018. október 13. 10:07
Egy friss jelentés szerint a magyarok Európa legelhízottabb nemzete, és világszinten a negyedik helyen állunk. A 15 év felettiek 30 százaléka elhízott. A kutatókból és orvosokból álló Magyar Elhízástudományi Társaság a világnap alkalmából ismét felhívja a figyelmet a megelőzés jelentőségére.

Az elmúlt 40 évben tízszeresére nőtt az elhízott gyermekek száma világviszonylatban: míg 1975-ben 11 millió, 2016-ban már 124 millió gyermek küzdött súlyproblémákkal. A vizsgálatban, melyet az Imperial College London és az Egészségügyi Világszervezet vezetett, több mint ezer kutató működött közre, köztük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai. Az eredmények szerint Magyarországon a 6–8 éves gyermekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A jó hír az, hogy az elhízás megelőzhető, visszafordítható és kezelhető, és még a különösen súlyos esetekre is van már megoldás.

taplalkozas.png

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke a hirado.hu megkeresésére elmondta, hogy a gyermekkori túlsúly, illetve elhízás visszaszorítására 2014-ben indította el a szakmai szervezet GYERE – Gyermekek Egészsége Programját.

A szakértő kifejtette, hogy az elmúlt évben megjelent, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott jelentésben az áll, hogy Magyarországon nem nőtt tovább a túlsúlyos vagy elhízott gyermekek száma, ugyanakkor hazánkban minden negyedik gyermek valamilyen mértékű többlet testtömeggel bír. Kubányi Jolán megjegyezte, hogy a túlsúly és az elhízás között kilogrammokban mérhető különbségek vannak. Azonban gyermek esetében nem kizárólag a testtömegindexet (BMI) veszik alapul a túlsúly mértékének megállapításakor, hanem az életkor függvényében az úgynevezett percentilis (növekedési vagy súlygyarapodási görbe, amely a gyermekek súly- és hosszfejlődését mutatja) értéket alkalmazzák.

okostanyer.png

Egy felnőtt testtömegindexe 24,9 kg/m2-es értékig elfogadható, 25 és 29,9-as érték között túlsúlyosnak, míg 30-as érték fölött elhízottnak számít.

Magyar Elhízástudományi Társaság öt pontból álló ajánlást fogalmazott meg az elhízás és szövődményes betegségei megelőzése érdekében:

1. Étkezzünk változatosan, de felezzük le fő- és kis étkezéseink adagját. Minden étkezésünk tartalmazzon friss zöldségből, gyümölcsből készült ételt, figyeljünk folyadékfogyasztásunkra.

2. Fokozatosan növeljük mozgásaktivitásunkat, ajánlott a legegyszerűbb mozgásforma, a gyaloglás, ennek napi adagja néhány percről 60 percre vagy 10 000 lépésre növelendő.

3. Aludjunk lehetőleg 7-8 órát, ebből lehetőleg éjfél előtt 2 órát, nem túlfűtött, kiszellőztetett helyiségben, lefekvés előtt 2 órával ne étkezzünk, és ne eddzünk.

4. Egyéni stresszoldásunkat aktív szabadidős programokkal, sporttal, kirándulással, tánccal, kulturális tevékenységgel biztosítsuk.

5. Életmódunk legyen napi és heti ritmust követő, füstmentes, csökkentsük az alkoholfogyasztást, csak a legszükségesebb vegyszereket, kozmetikumokat használjuk háztartásunkban, és csak kezelőorvosunk által előírt gyógyszereket, illetve táplálék-kiegészítőket szedjünk.

Az elhízás kezelésének legkívánatosabb módja ugyancsak az életmódváltás. Vannak azonban olyan súlyos esetek, amikor ez már nem lehetséges. Ekkor jöhet szóba a gyógyszeres kezelés vagy nagyon indokolt esetben a műtéti eljárás.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat