2018. július 21. Dániel, Daniella
Miskolc
14°C / 26°C
Európai Bizottság: be kell tartani az iráni atomalkut
MTI
|
2017. október 06. 14:54
|
frissítve: 2017. október 06. 14:54
Minden félnek teljes körűen be kell tartania az iráni nukleáris programot korlátozó megállapodást, melyet két évvel ezelőtt kötöttek az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, valamint Irán képviselői - szögezte le Catherine Ray, az Európai Bizottság szóvivője pénteken Brüsszelben.

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő elmondta, hogy fenntartható és hosszú távú megoldást jelent az iráni nukleáris fegyverkezés megfékezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is támogatott megállapodás, amely mind ez idáig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és minden részt vevő fél számára szükséges biztosítékokat nyújt.

A szóvivő emlékeztetett arra: Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nemrégiben kijelentette, hogy a megállapodást nem lehet újratárgyalni. Az uniós bizottság továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a megállapodással kapcsolatos fejleményeket - tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön kijelentette, meg kell előzni, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert, s úgy véli, hogy Teherán nem tartja tiszteletben a megállapodás "szellemét". Az amerikai elnöknek október 15-én kellene aláírnia a háromhavonta esedékes visszaigazolást arról, hogy Irán betartja az atomalkut, sajtóhírek szerint azonban ezt valószínűleg nem teszi meg, és a kongresszusra bízza az atomalku sorsát.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat