2018. december 11. Árpád
Évente ezreket mentenek ki tavainkból, folyóinkból a vízimentők
hirado.hu
|
2018. július 23. 11:49
|
frissítve: 2018. július 23. 21:12
Évente három-négyezer embert kell kimenteniük a vízimentőknek Magyarországon – mondta Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szóvivője az M1 Ma Reggel adásában.

Csak szombaton a Balatonból 18, a Velencei tóból 5 embert mentettek ki. Ebben benne van a mélyvízi mentők és a vízirendőrök által végrehajtott mentések száma is – tette hozzá. A bajok akkor kezdődnek, amikor az emberek túlértékelik a saját képességeiket, beúsznak a tó középébe, azt hiszik, hogy az olyan, mint a medencében. Csakhogy itt nincs medenceoldal, nem tudunk megkapaszkodni – mondta a szakszolgálat szóvivője a műsorban.

vizimento_2.jpg

Tar Mihály azt is elmondta, hogy vélhetően megtalálták annak a belga férfinak a holttestét, aki pénteken egy vitorlásról ugrott a Balatonba, majd elmerült. A férfi mozgó hajóról ugrott be a vízbe és a hajón utazók azt sem tudták meghatározni, hogy hol történt az eset, ami megnehezítette a keresést.

A Balaton-átúszás egyik  tapasztalata, hogy időjárásfüggő az is, hogy mennyire látjuk közelinek a túlsó partot. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy teli hassal, alkohol fogyasztása után, felhevült testtel az emberek ne menjenek be a vízbe. „Itt tényleg a józan észnek van szerepe” – szögezte le.

balaton-atuszas.jpg

Így például nem ugrunk fejest ott, ahol 30 centiméteres a víz, mert annak tolószék lehet vége – figyelmeztetett a szakértő.  Ha ezeket az emberek fejben tartják és nem gondolnak arra, hogy mindent lehet, akkor nem lehet baj.

Nagyon alapos úszótudás kell ahhoz, hogy valaki vízimentő legyen – válaszolt egy kérdésre Tar Mihály. A jelentkezőknek egy 9 napos tanfolyamat kell elvégezni, ami egy elég kemény folyamat. Még az élsportból érkező jelentkezőknek is nehézséget jelenthet ennek elvégzése – hangzott el az adásban.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat