2018. augusztus 19. Huba
Miskolc
17°C / 29°C
"Ez a mérkőzés bevonul a magyar kosártörténelembe" – Fontos győzelem Litvánia ellen (Képgalériával!)
MTI/dvtk.eu
|
2018. február 14. 20:26
|
frissítve: 2018. február 16. 08:53
A magyar női kosárlabda-válogatott 78-76-ra legyőzte Miskolcon a litván csapatot szerdán az Európa-bajnoki selejtezősorozat negyedik fordulójában, ezzel nagy lépést tett a kijutás felé.

Székely Norbert szövetségi kapitány együttese novemberben Litvániát vendégként (73-70), míg Albániát házigazdaként (137-48) győzte le, majd a harmadik fordulóban elszenvedte első vereségét: a továbbra is veretlen oroszok szombaton 71-64-re nyertek Miskolcon. A litvánok négy napja megszerezték első győzelmüket azzal, hogy 119-61-re diadalmaskodtak Albániában.

magyarorszag-litvania_noi_kosarlabda_eb_20180214_bl_042_web.jpg

Remek hangulatban kezdődött a mérkőzés, a magyar válogatott a Medgyessy, Simon, Raksányi, Goree, Krivacevic kezdőötössel vette fel a küzdelmet Litvánia ellen. Az első magyar támadás végén mindjárt a csapatkapitány Raksányi Krisztina talált be, akinek hárompontos kosara meg is adta a találkozó alaphangját. Az első negyed végig szoros küzdelmet hozott, a legnagyobb különbség öt pont volt a magyar csapat javára (17-12), de az időkérésük után magukra találtak a vendégek, és végül egy ponttal meg is nyerték a gólgazdag első játékrészt (24-25).

magyarorszag-litvania_noi_kosarlabda_eb_20180214_bl_039_web.jpg

A második negyedben is Raksányi volt a vezér, aki mellé csatlakozott Studer és Dubei is, a két fiatal tehetség szintén elkapta a fonalat. 30-29 után előbb Raksányi szórt egy újabb triplát, majd Dubei is sikeresen fejezett be egy 2+1-es akciót, és az ekkor megszerzett hétpontos előnyből ötöt meg is őrzött a félidő végéig (45-40).

magyarorszag-litvania_noi_kosarlabda_eb_20180214_bl_035_web.jpg

A második félidő csodálatosan kezdődött a magyar válogatott 47-44-es állás után ritmust váltott és egy 11-0-ás szériát produkálva úgy tűnt, sikerült leráznia ellenfelét (58-44). A litvánok időkérése és a szerb játékvezető hölgy néhány érdekes ítélete, melyekkel a hazai csapatot sújtotta, megtette hatását, és a zöld mezesek egyre közelebb zárkóztak Magyarország csapatához (61-59).

magyarorszag-litvania_noi_kosarlabda_eb_20180214_bl_036_web.jpg

Az utolsó felvonás nem mindennapi izgalmakat hozott, olyan találkozó kerekedett, amire sokáig emlékezni fog mindenki, aki a részese volt. A litvánok átvették a vezetést, amelyet Dubei hármasával vettek vissza a magyarok, de csak rövid időre (67-66). Ezt követően a vendégek találtak a gyűrűbe, a magyar csapat nem, nem csoda, hogy Székely Norbert időt kért (67-72). A magyar válogatott a szurkolók által támogatva kiegyenlítette a mérkőzés állását, Studer 2+1-es kosara és Határ centergólja után (74-74). Litvánia időt kért, egy perc tíz másodperc volt hátra a találkozóból. A mérkőzés hőse, Határ Bernadett előbb elvesztett egy labdát, melyből ziccert dobtak a vendégek. A következő támadásban a fiatal center „jóvátéve hibáját” egyenlített (76-76). Litvánia támadott, de a szintén fantasztikusan játszó Raksányi elcsente a labdát, végigrobogott vele a pályán és értékesítette a ziccert, a carnok valósággal felrobbant! A litvánok a végén még egyenlíthettek volna, de ziccerhelyzetben hibázott a játékosuk, így Magyarország nyerte a kosár-thillert (78-76).

magyarorszag-litvania_noi_kosarlabda_eb_20180214_bl_012_web.jpg

Székely Norbert a lefújás után még a történtek hatása alatt nyilatkozott:

– Nehéz most bármit is mondani... Sejtettük, hogy nehéz meccs lesz, bár a harmadik negyedben már nyerő helyzetben voltunk. Biztos vagyok benne, hogy ez a mérkőzés bevonul a magyar kosártörténelembe – tette hozzá. – Az egységünknek köszönhetően nyertük meg a mérkőzést, a közönséggel összeforrt a csapat, mindenki összefogott, aki jelen volt, és ez fantasztikus dolog. A harmadik negyedben megnyerhettük volna a mérkőzést, akkor jó ritmusban kosárlabdáztunk. De a játékvezetők összezavarodtak, és ennek köszönhetően mi is. Onnantól kezdve küzdelem volt, de abban is jók voltunk ma. Hihetetlen volt a végjáték az utolsó másodpercben a gyűrűről leperdülő labdával. Ehhez a játékhoz szerencse is kell, de úgy érzem, ma maximálisan rászolgáltunk a sikerre.

magyarorszag-litvania_noi_kosarlabda_eb_20180214_bl_009_web.jpg

A 2019-es Eb-nek Szerbia és Lettország ad otthont, a selejtezőből a nyolc csoportgyőztes és a hat legjobb második vesz részt a tornán. A 3/1-es győzelmi mérleggel csoportmásodik magyar válogatott novemberben, az Albánia és Oroszország elleni idegenbeli találkozókkal zárja a selejtezősorozatot.

Tavaly júniusban a csehországi Eb-n a magyar csapat - még Stefan Svitekkel a kispadon - egy győzelemmel és három vereséggel a nyolcaddöntőig jutott Királyváradon (Hradec Kralove), és végül a 9-12. helyen zárt.

 A csoport másik mérkőzésén:
Oroszország-Albánia 148-35

Az állás: 1. Oroszország 8 pont, 2. Magyarország 7, 3. Litvánia 5, 4. Albánia 4

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat