2019. augusztus 24. Bertalan
A fények ünnepe - hanukai gyertyagyújtás Miskolcon (Képgalériával)
Miskolc Televízió/Kujan István
|
2017. december 17. 20:41
|
frissítve: 2017. december 18. 17:30
Hanukai gyertyagyújtással, színes vallási ünnepséggel várta az érdeklődőket vasárnap délelőtt Miskolcon, a Centrum előtt az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) miskolci hitközsége. A Hanuka - a fények ünnepe - a makkabeusok szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija érdeklődésünkre elmondta, a miskolci hitközség első alkalommal szervezett hanukai gyertyagyújtás a városban.

– Azt gondolom, hogy ennek nagy jelentősége van, és nagyon fontos – hangoztatta Köves Slomó, aki kifejtette: Európa és benne Magyarország civilizációs értékrendje, ami meghatározza a mindennapjainkat - a család, a felebaráti szeretet, a munka értéke - mind-mind a közös zsidó-keresztény gyökereken, hagyományokon alapulnak.

hanuka_171217ml_21.jpg

Korunkban pedig – folytatta a vezető rabbi – különösen fontos az, hogy megerősítsük kötődésünket a gyökereinkkel, és együtt azt is felfedezhetjük, hogy a hagyományaink, értékeink nincsenek is olyan messze egymástól.

– Erre egy-egy ilyen nyilvános ünnepség is jó alkalom erre, hiszen a járókelők kicsit belekóstolhatnak abba, milyen is egy zsidó ünnep, és  láthatják, hogy tulajdonképpen nagyon hasonlóak a hagyományaink – húzta alá Köves Slomó, hozzátéve, ez talán egy kicsit az emberek szívét is egymás felé fordítja.

hanuka_171217ml_8.jpg

Hanuka a fények ünnepe. Az elnevezés a jeruzsálemi Szentély visszafoglalására és felavatására utal, amelyre akkor került sor, amikor a Makkabeusok győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. Ekkor történt az a csoda, hogy az egy napra elegendő szent olaj nyolc napig égett a templomban. Ennek emlékére gyújtanak a zsidók 8 napon át gyertyát.

A miskolci hanukai ünnepség előtt, vasárnap délelőtt tűzifaosztást is szervezett az EMIH szeretetszolgálata. Az adományosztás során mintegy 30 sajóbábonyi, nehéz körülmények között élő nagycsaládnak segítettek, önkéntesek közreműködésével. A tűzifaosztás Köves Slomó vezető rabbi és Szilágyi Nóra a CEDEK Szeretetszolgálat vezetőjének részvételével, és Mága Zoltán hegedűművész támogatásával valósult meg.

hanuka_171217ml_47.jpg

Fuchs Jehosua, az EMIH miskolci rabbija rámutatott, a faosztással is szerették volna hangsúlyozni az ünnep üzenetét, szerettek volna átvitt értelemben is fényt vinni a rászoruló családok otthonaiba. – Miskolcon pedig ezzel a közös alkalommal is jelezzük, hogy együtt vagyunk – mutatott rá.

hanuka_171217ml_55.jpg

Az olajmécsest a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, a hanuka hatodik napján tartott ünnepségen Kriza Ákos polgármester, Fuchs Jehosua rabbi és Köves Slomó, EMIH vezető rabbija gyújtotta meg közösen.

hanuka_171217ml_12.jpg

A gyertyagyújtáson a budapesti Sabbathsong Klezmer Band adott élő koncertet, emellett friss hanukai fánkokkal, kóser finomságokkal, zenével és tánccal is várták az érdeklődőket.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat