2020. május 30. Janka, Zsanett
Halálos hulladékok – égetni tilos!
minap.hu
|
2014. december 15. 10:54
|
frissítve: 2014. december 16. 13:38
Sokan tudják, a műanyagok égetése nagyon veszélyes – de azzal kevesebben vannak tisztában, hogy műanyag van a ruháinkban, bútorainkban, műszaki cikkeinkben, ezért ezekkel sem fűthetünk! Ugyanis kevés műanyag égetése is rendkívüli egészségkárosodást okozhat.

A miskolci szmog jelentős részben a téli fűtés miatt alakul ki, ezért a helyes fűtési technikákról beszélgettünk Nagy Dezső környezetvédelmi referenssel. Gondolhatnánk, hogy a műanyag égetéséről felesleges szólni, mert mindenki tudja, hogy nagyon veszélyes, ezért tilos – de kiderült, nem így van.

– A műanyag hulladék nagy része éghető, ezért sokan azt gondolják, hogy azt el is tüzelhetik – pedig nagyon nagy hibát követnek el! – hangsúlyozta a referens.

szmog_140228_fkcs_3.jpg

A téli fűtés rontja leginkább a levegőt. Fotó: F. Kaderják Csilla

A háztartási tüzelőberendezések ugyanis nem alkalmasak arra, hogy ezeket az anyagokat tökéletesen elégessék. Nem elég magas a hőmérséklet, nincsenek semlegesítő, leválasztó berendezések. A műanyagok háztartási égetése több ezer(!) féle mérgező és rákkeltő vegyületet bocsát ki! Ezek felhalmozódnak az égéstérben, a kéményben, a füstgázzal messzire eljutnak és kiülepednek a kémény környezetében, udvarokon, kertekben, ahol bekerülhetnek az itt termelt élelmiszerekbe is. Kis mennyiségű műanyag égetése is rendkívüli egészségkárosodást okozhat, a megengedett értéknek akár a százszorosa is kimehet a kéményen. Akik műanyagot égetnek, veszélyeztetik a saját, a gyermekeik és a környékükön élők életét!

Fontos tudni, hogy nemcsak műanyag zacskók, eldobható műanyag palackok égetéséről beszélünk. Manapság ugyanis szinte áttekinthetetlenül sokféle műanyagot használunk. Műanyagok vannak a ruháinkban, a bútorainkban, a műszaki cikkeinkben, műanyaggal festjük, tapétázzuk falainkat, és műanyaggal csomagolunk. A fahulladékok nagy része különböző gyanta- és lakkmaradványok mellett faanyagvédő anyagokat – biocidokat – is tartalmazhat, amikből a nem tökéletes égés során szintén egészségkárosító anyagok szabadulnak fel. Ezért tiltja a jogszabály a hulladékok, köztük a műanyaggal ragasztott pozdorja, festékes fa égetését is. A jogszabály megszegői 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak, vagy akár 5 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható!

gumifust_141202_fkcs_2.jpg

Nemrég a rendészek rajtakaptak egy miskolcit, aki gumit és ruhaneműket égetett a kályhájában. Fotó: F. Kaderják Csilla

A szigorúság teljesen indokolt: a műanyag hulladékok égetésekor felszabaduló mérgező anyagok nagy koncentrációban azonnali halált okozhatnak, kisebb koncentrációban megbetegítenek, magzatban-gyerekben fejlődési rendellenességet okoznak. Csak egy példa: a PVC égése során keletkezik például foszgén és keletkeznek dioxinok. A foszgén az első világháborúban harci gázként bevetve katonák ezreinek halálát okozta. A dioxinok a legrákkeltőbb anyagok a Földön, egészségromboló hatásuk kiemelkedően sokrétű: nőknél meddőséget, torzszülött csecsemőket, férfiaknál impotenciát okozhatnak. Károsítják az immunrendszert és a hormonháztartást. Milyen rejtett veszélyekről beszélünk: a műanyag flakonok, textilek, szivacsok, vagy a mélyhűtött ételek dobozainak égetésekor halogénezett szénhidrogének jutnak a légkörbe és ezek a vegyületek leukémiát okozhatnak!

– Miskolcon működik a szelektív hulladékgyűjtés, mindenkinek lehetősége van elhelyezni a háztartásban képződő műanyag hulladékokat. A szennyezett csomagolóanyagokat, a szelektíven nem gyűjthető hulladékokat a hagyományos gyűjtőedényben kell elhelyezni. A terjedelmesebb műanyag hulladékokat a három hulladékudvarban lehet leadni – hívta fel a figyelmet Nagy Dezső. Hozzátette: ha más szennyezi égetéssel a környezetünket, akkor érdemes először személyesen megbeszélni a problémát, ám ha ez nem jár sikerrel, akkor bejelentést tehetünk az illetékes Kormányhivatal járási hivatalában.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat