2020. augusztus 07. Ibolya
"Hálát érzünk ezért a csodáért" Ezüstmise a minorita templomban (Képgalériával!)
Kujan István
|
2018. december 09. 19:47
|
frissítve: 2018. december 13. 11:09
25 évvel ezelőtt szentelték pappá Cebula Pawel és Adamczyk Bogdan lengyel minoritákat. Ezüstmiséjüket vasárnap tartották a miskolci Nagyboldogasszony minorita templomban.

Cebula Pawelt és Adamczyk Bogdant 25 évvel ezelőtt (június 20-án volt kerek az évforduló) szentelték pappá a minorita templomban, miután Lengyelországban elvégezték a teológiát.

Az ezüstmise előtt Cebula Pawel portálunknak elmondta, hogy a 25 évvel ezelőtti mise után szintén adott interjút. Akkor megkérdezték tőle, hogy meddig maradnak hazánkban? Azt felelte, „ameddig kell”.

pawel_cebula_20181209_vcs_1.jpg

– Az élet úgy hozta, hogy 2007 decemberéig szolgáltam Magyarországon, utána az elöljárók döntöttek, és én az Egyesült Államokba kerültem. Két évig New yorki katolikus lelkész voltam, minden vasárnap magyarul miséztem. Ott, az óceánon túli magyarok között lettem én is igazán magyar, 2011-ben kértem is magyar állampolgárságot. Varsóban tettem le az esküt. Nagyon büszke vagyok erre – tette hozzá.

lengyel_minorita_20181209_vcs_17.jpg

Isten kegyelméből most újra Miskolcon vannak Bogdan atyával, hogy erősítsék a magyar minorita szerzetesi közösséget. – Sokan felnőttek közben, akik akkor szülők voltak, ma már nagyszülők, és persze mi is öregszünk. Önmagában az is csoda, hogy a minorita rend létezik Magyarországon és Miskolcon, valamint Erdélyben. Ugyanakkor nem véletlen: azt jelenti, hogy Isten valamit akar tőlünk. Azt akarja, hogy megmaradjunk. A jövőnk persze attól is függ, mennyire törekszünk segíteni egymást abban, hogy felfedezzük Isten akaratát és teljesítsük azt. A közösségi élet mellett a megbocsátás, a kapcsolattartás, a nyitottság, az őszinteség is nagyon fontos dolgok – hangsúlyozta.

lengyel_minorita_20181209_vcs_13.jpg

– Hálát érzek azért a csodáért, hogy Isten minden gyengeségünk ellenére megtartott szolgálatában és szeretetében. Hálás vagyok az embereknek is; ilyenkor derül ki, milyen sok barátunk, sőt testvérünk van – mondta el az Írországból 2016-ban hazánkba visszatért minorita szerzetes.

lengyel_minorita_20181209_vcs_06.jpg

Hangsúlyozta: kell az utánpótlás, ez a tapasztalat Amerikában és Európában is. – Fontos, hogy ne legyünk meddők, hogy Isten adjon nekünk lelki gyermekeket. Nyugat-Európában sokan eltávolodtak, sőt ellene vannak a kereszténységnek. Akik Magyarországra jönnek, azt látják, hogy itt megmaradt a régi, normális világ. Nekünk  fejlesztenünk kell a hitet, és el kell mélyítenünk az emberekben – fogalmazott Cebula Pawel, aki nem tervez.

lengyel_minorita_20181209_vcs_05.jpg

A szentmisén hálát adtak Cebula Pawelért és Adamczyk Bogdanért, hogy újra együtt szolgálhatnak Magyarországon, és megköszönték nekik, hogy 25 éves papságuk hűségben, szeretetben, Istent szolgálva telt el.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat