2020. szeptember 23. Tekla
Harmincéves a közterület-felügyelet Miskolcon
Kóródi Tímea/minap.hu
|
2015. december 18. 17:39
|
frissítve: 2015. december 20. 12:52
Harmincéves a közterület-felügyelet Miskolcon. A jubileum alkalmából állománygyűlést tartottak és kitüntették azokat a tagokat is, akik több mint 10 éve szolgálják Miskolc közbiztonságát. Az eseményen a polgármester kiemelte: az országban itt alakult meg először az önkormányzati rendészet, de emellett a bővülő okoskamera hálózat és a seriff rendszer bevezetése is hozzájárult ahhoz, hogy mára jelentősen csökkent a bűncselekmények száma a városban.

rendesz_jubileum_151218ml_1.jpg

Fotó: Mocsári László

Hivatalosan 160 fős az állomány, ezúttal 100 dolgozó vonult fel a gyűlésen.  Köztük közterület-felügyelők, rendészek és mezőőrök is.

Újra felesküdtek a szolgálatra, majd a rangidős dolgozókat is köszöntötték. Sokan több mint 10 éve szolgálják Miskolc közbiztonságát.

- A köznek a szolgálata, az ügyfelekkel való foglalkozás, az ő segítségük mind a munkakörömhöz tartozik és  ez az ami engem inspirál, hogy még képezzem magam és minden területét megismerjem ennek az intézménynek - mondta Berényiné Károlyi Nóra hatósági ügyintéző (MIÖR).

rendeszek_jubileum_151218ml_18.jpg

A közterület-felügyelet 1985-ben alakult meg, akkor még 10 fővel, mára 160-ra nőtt az állomány. Az eltelt 30 év eseményei mától egy kiállításon is megelevenednek.

A közterület-felügyelők kezdetben a rendért és a tisztaságért feleltek. Azóta jócskán bővült a feladatok száma és két éve megalakult az önkormányzati rendészet is. Az országban elsőként. Ezzel Miskolc problémás részein rendszeressé váltak a hatósági ellenőrzések és a rendőr-rendész párosokat is bevezették.

rendeszek_jubileum_151218ml_09.jpg

Nagyon sokat változtak a jogszabályok és ezek tették alkalmassá azt, hogy rendészetté alakuljunk, tehát itt egy minőségi lépcsőről kell beszélni, más szakmai feladatellátásról kell beszélni. Kollegáink sokkal több tevékenységet tudnak ellátni közterületen. Most már nemcsak a közterületi rend és tisztaság, hanem olyan jellegű bűncselekmények, szabálysértések, mint például a garázdaság vagy rongálás tekintetében is tudnak most már hatékonyan intézkedni – nyilatkozta Kovács László Csaba közterület-felügyeleti és rendészeti vezető (MIÖR).

rendeszek_jubileum_151218ml_04.jpg

Miskolc polgármestere szerint a rendészet bevezetése új fejezet volt a város életében. Nekik is köszönhető, hogy mára kevesebb a bűncselekmény.

rendesz_jubileum_151218ml.jpg

Minden adat azt mutatja, hogy a rendészet fennállása óta kimutathatóan, s ami még fontosabb, az itt élők által is érezhetően csökkent a lakosságot irritáló, közterületi bűncselekmények száma - s ez a szám jelentős -  42 százalékkal - mondta Kriza Ákos polgármester.

A polgármester hozzátette: külön büszkeség, hogy már más városok is érdeklődtek a városi rendészet iránt. De a szintén egyedülálló seriff-rendszer és a tervezett további 5-600 okos kamera is hozzájárulhat majd ahhoz, hogy tovább javuljon Miskolc közbiztonsága.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat