2022. július 06. Csaba
Hasznos fogások időseknek támadás esetére
Istenes Zsolt/minap.hu
|
2016. április 28. 16:11
|
frissítve: 2016. április 29. 14:12
Önvédelemre képeztek ki nyugdíjasokat a rendőrség szakemberei. A hasznos fogások mellett a gázsprayt és a riasztópisztolyt is megismertették velük. Hasznos tanácsokkal látták el őket arról is, hogyan tudják elkerülni, hogy például kirabolják őket. A képzést a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány, a Miskolci Egyetem és a megyei rendőr-főkapitányság szervezte.

     Gázzal működő riasztópisztolyt bárki vásárolhat, de engedély nélkül csak otthon tarthatja, az utcára inkább a különböző spray-ket javasolnak a támadások elhárítására – többek között ezekről hallhattak csütörtökön az idősek.

bunmegelozes_160428_vcs_3.jpg

Fotó: Végh Csaba

A betörőt a riasztó ajtóék is elijesztheti. Kocsis Lászlóné is nagyon hasznosnak tartja, ha tudja, hogyan védheti meg magát egy időskorú.

Az önvédelemi képzést a Bűnmegelőzési Tanács pályázatán nyert pénzből finanszírozták. De szerveztek előadásokat is. A bűnmegelőzés jogi útvesztőiben ugyanis nem árt tisztában lenni a szabályokkal. Például azért, mert ha valaki késsel védekezik egy támadás ellen, és súlyos sebet ejt támadóján, könnyen elkövetővé válhat. A programra 35 időskorú jelentkezett, ők azért jöttek, hogy mentorok lehessenek.

bunmegelozes_160428_vcs_8.jpg

Dudás Péter, a megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztályának vezetője kiemelte, a megszerzett ismereteket a szépkorúak reményeik szerint átadják a társaiknak, beszélnek róla a lakókörnyezetükben, a nyugdíjasklubokban. Ettől azért növekszik a biztonság az idősek között.

A képzést ősszel folytatják. Akkor egy újabb csoportot indítanak majd.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat